BiH
0

Mladi liberali u kampanji za zakon o visokom obrazovanju

FENA
Mladi liberali BiH su zajedno s kolegama iz liberalnih organizacija Norveške, Hrvatske i Srbije organizirali kampanju pod nazivom „7 dana liberalizma i obrazovanja“ u pet univerzitetskih gradova u Federaciji BiH.

Tema kampanje zasnovana je na reformi visokog obrazovanja i implementaciji Bolonjskog procesa na univerzitetima u BiH.

U sklopu kampanje danas je u Sarajevu održan peti u nizu okruglih stolova koje organiziraju mladi liberali BiH, a do sada su održani u Bihaću, Tuzli, Zenici i Mostaru. Plan je da se slične aktivnosti nastave u cijeloj BiH.

Članica internacionalnog odbora Mladih liberala BiH Vedrana Mujezinović je istaknula da je tema okruglih stolova potreba za usvajanjem zakona o visokom obrazovanju, reforma visokog obrazovanja i uopšte pravilno provođenje Bolonjskog procesa.

Prema njenim riječima, zakon o visokom obrazovanju će donijeti okvir djelovanja, dat će smjernice kako reformisati cjelokupni sistem, a neophodan je i radi postizanja mobilnosti studenata i profesora iz BiH, radi uklapanja u evropski obrazovni prostor, u cjelokuponi sistem obrazovanja.

O značaju usvajanja zakona o visokom obrazovanju govorila je i predsjednica Liberalno demokratske stranke BiH Lamija Tanović istaknuvši da je on jedna od fundamentalnih tema za dobar život mlade generacije, za njihovu budućnost.

Naglasila je da bez zakona o visokom obrazovanju, u osnovi, nema realizacije osnovne premise Bolonjskog procesa, a to je mobilnost studenata, mogućnost studenata da odu završe semestar-dva negdje drugdje, njihovo zapošljavanje u drugim državama, jer zakon kreira dvije institucije - jedna je agnecija za obezbjeđenje kvaliteta i akreditaciju, a druga je agencija za priznavanje diploma i perioda studija.

"Sve dok mi nemamo te agencije možemo pričati beskrajno dugo da imamo Bolonju, mi Bolonju, ustvari nemamo, i to je glavna suština“, kazala je Tanović.

Nakon okruglih stolova u svakom od navedenih gradova organizirano je i potpisivanje peticije za što skorije usvajanje zakona o visokom obrazovanju.