BiH
0

Mladi liberali BiH traže hitne izmjene i dopune Zakona o finansiranju stranaka

FENA
Mladi liberali BiH smatraju da propusti koji postoje u Zakonu o finansiranju političkih stranaka direktno utječu na razvoj demokratije, poštivanja prava i sloboda te kočenje evropskih integracija BiH.

Posljednji slučaj tumačenja ovog zakona govore upravo to, stoji u saopćenju Mladih liberala BiH.

-Da bi građani shvatili o čemu se radi potrebno je objasniti osnovne stvari. Prvo, donacija nije isto što i dotacija. U ovom slučaju dotacije se smatraju donacijama, iako one to nipošto nisu. Dotacije su prihodi namijenjeni isključivo određenim aktivnostima, projektima, troškovima, tj. namjenska sredstva. Drugo, protok novca je jedna od osnovnih sloboda u EU i gotovo sve države u Evropi funkcioniraju na isti način, stoji u saopćenju.

Mladi liberali objašnjavaju da jedine države u kojima je zabranjeno pomagati rad političkih organizacija novcem izvan države jesu Bjelorusija, Rusija, Srbija, i daleka Kuba, dakle, komunističko-totalitarno-režimske države.

Dalje, Mladi liberali se pitaju zbog čega niko ne postavi pitanje da li je bolje da rad političkih stranaka u BiH najviše zavisi od budžetskih para (tj. poreznih obveznika) ili je bolje da političke stranke u BiH donose eure i da njihovu protuvrijednost u domaćoj valuti KM svakako potroše u BiH na razne proizvode, usluge i plaćanje poreza?

Na ovaj način se, mišljenja su, višestruko pomaže BiH te stoga Parlamentarna skupština BiH mora hitno izvršiti izmjene i dopune Zakona o finansiranju politkičkih stranaka te se dotacije moraju definirati kao poseban prihod i razdvojiti od donacija.

Tu nema ništa nelegalno i sporno a država zaista mora na taj način prilagoditi sistem standardima koji važe u Evropskoj uniji, saopćili su Mladi liberali BiH.