BiH
1.8k

Mladi koji su pobijedili rak: Nikad ne spuštaj glavu - ako se ne boriš, ne možeš ni pobijediti

Piše: L. Č.
(Foto: Klix.ba)
Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u periodu od 9. do 15. februara obilježava Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka, a jedna od aktivnosti jeste i promocija zlatne vrpce koja simbolizira borbu protiv ove teške bolesti, a koju će danas u sarajevskom BBI centru promovisati mladi izliječeni od raka.

Grupa mladih ljudi koji su dobili bitku s rakom pod nazivom "mladice" na ovaj način žele upoznati javnost o dječijem raku i predrasudama koje vladaju o ovom oboljenju.

Stalna edukacija u cilju rušenja predrasuda o ovoj bolesti je neophodna, a najveći problem s kojim se u ovom udruženju susreću je upravo nerazumijevanje javnosti koja nije dovoljno upoznata sa dječijim rakom. U pitanju je, kako navode, oboljenje koje pogađa djecu u cijelom svijetu, i izlječivo je ukoliko se otkrije na vrijeme, te pravovremeno započnu terapije.

Godišnje u BiH oboli između 55 i 60 djece, a sva djeca iz BiH uzrasta do 18 godina se liječe na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike Jezero u Sarajevu. Najčešće maligno oboljenje kod djece je leukemija i ona se uspješno liječi u do 80 posto slučajeva.

"To su sasvim normalna djeca koja mogu neometano učestvovati u aktivnostima i svakodnevnom životu. Usporeni su samo dok primaju kemoterapiju, a čim završe s njom, vraćaju se normalnom životu i svakodnevnici. Ipak, želimo zamoliti javnost da pruži podršku i razumije ovu djecu, jer je svaki vid podrške potreban. Oni dosta vremena provredu u bolnicama i povratak u sredinu zna biti veoma bolan, zato im je potrebno razumijevanje", kazala je za Klix.ba Jasna Vatreš, sekretarica udruženja Srce za djecu koja boluju od raka.

Nejra, Faruk i Fuad su hrabri lavovi

Nejra Musić je sa 15 godina oboljela od raka limfnih čvorova, a iza nje su već tri-četiri godine uspješnog liječenja. Kaže kako joj je to razdoblje života bilo posebno teško, no, na svu sreću, sada je iza nje. Nejra danas radi kao volonterka u bolnici sa djecom oboljelom od raka.

"Mislim da smo svi mi ovdje hrabri lavovi, a pomoću ovog udruženja i naših pozitivnih misli pobjeđujemo bolest. U toku liječenja sam se trudila da nikad psihički ne padnem, uvijek sam bila pozitivna i nastojala svoje kolegice u sobi oraspoložiti pjesmom i vicevima. Upravo su te moje pozitivne misli ono što me je najviše održalo, uz vjeru u Boga, porodicu i prijatelje", kaže Nejra.

Faruk Ljubović je u 15. godini obolio od maligne bolesti. Sad ima 18 i uspješnu borbu iza sebe, a danas je prvi put došao da upozna članove udruženja Srce za djecu koja boluju od raka jer, kako kaže, zna kako je njemu bilo i ima želju da pomogne drugim mladima koji prolaze kroz težak period.

"Nikad nisam spuštao glavu, uvijek sam bio pozitivan i nasmijan i to se svidjelo i ljekarima koji su rekli kako mi je to najviše pomoglo u borbi", kaže Faruk.

Fuad Halilović iz Zenice ima 19 godina, a još kao dječak, u devetoj godini je obolio od leukemije. Liječio se u Italiji, gdje je živio skoro dvije godine. Danas je zdrav i bogatiji za jedno životno iskustvo i lekciju.

"Ako se ne boriš, ne možeš ni pobijediti", poručuje Fuad.