BiH
107

Mladi iz Srbije i BiH razgovarali o kulturi, obrazovanju, zabavi i odljevu mozgova iz zemalja regiona

Piše: E. M.
Detalj sa panel diskusije (Foto: Klix.ba)
Detalj sa panel diskusije (Foto: Klix.ba)
Današnjim jam sessionom sa Rambom Amadeusom i mladim zeničkim umjetnicima završen je "fundraising" projekat zeničkog omladinskog radija Active u sklopu kojeg je održana panel diskusija, performans i koncert Crnogorskog muzičara Ramba Amadeusa.

U Gradskoj biblioteci u Zenici održana je panel diskusija na temu obrazovanja, kulture i zabave mladih, a jedan od panelista bio je i crnogorski muzičar Rambo Amadeus u ulozi ambasadora dobre volje UNICEF-a Crne Gore.

Svoje profesionalno iskustvo na pomenutu temu su podijelili i Haris Abdagić, Jovana Čanji Aranđelović i Ira Raković. Ispred Otvorenog kluba iz Niša na panel diskusiji učestvovala je Aranđelović koja je kazala da je aktivizam mladih u društvenom životu potreban i da su regionalne razmjene kao što je ova proteklih dana najbolji vid saradnje.

"Nakon osvrta na stanje formalnog obrazovanja u BiH i nedostataka koji postoje, shvatili smo da je slična situacija i kod nas u Srbiji sa posebnim fokusom na inkluzivno obrazovanje. Problemi koje smo pomenuli su papirologija za djecu, te edukacija nastavnika za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Bitno je prihvatanje različitosti i suživot u školskom prostoru svih učenika, ali problem predstavlja suživot u normalnom životu u nekom dubljem razumijevanju", kazala je Aranđelović.

Zajednički stav je da porodica igra ključnu ulogu u sprovedbi čitave inkluzije. Tema panel diskusije bilo je i neformalno obrazovanje, a ostali govornici kao i Rambo Amadeus su se osvrnuli na obrazovanje i (ne)kulturu koja nas okružuje.

U Shopping centru Džananović izveden je i performans kojim se ukazalo na odljev mozgova iz regiona. Kako je sve veći broj mladih koji napušta BiH sa ciljem pronalaska vedrije budućnosti u državama svijeta, mladi iz BiH i Srbije odlučili su ukazati na ovaj problem simboličnim flash mobom.

"Veliki broj mladih svoju budućnost vidi van granica Srbije i kroz studiranje i traženje posla. Donekle moram da kažem da je i naša krivica što ih edukujemo kroz neformalno obrazovanje, dajemo im informacije, da će im to znanje vani biti dobro i da se vrate. Međutim, glavno pitanje je šta država nudi mladima nakon tog obrazovanja, kada se mladi iz zemalja svijeta vrate u BiH ili Srbiju", dodala je Aranđelović.

Predstavnik radija Activ Aldin Vrškić je kazao kako su posjetitelji shopping centra Džananović pozitivno reagovali na čitav performans i da se nada da su svi izvukli neku pouku. Nastavak projekta "ZeNiš" nastavlja se u Nišu kroz nekoliko mjeseci kada će sličan program biti izveden i u Srbiji prilikom posjete mladih iz BiH.