Održan čas historije
0

Mladi iz Hrvatske i Slovenije u posjeti Srebrenici

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vijeće bošnjačke nacionalne manjine iz Zagreba, sa ostalim nacionalnim vijećima iz Republike Hrvatske po četvrti put organiziralo je posjetu Memorijalnom centru Potočari.

Danas je u Srebrenicu doputovalo 700 Bošnjaka i njihovih prijatelja svih nacionalnosti iz Zagreba, Splita, Zadra, Rijeke, Pule, Dubrovnika, Osijeka, Karlovca, Slavonskog Broda i Gunje, te po prvi put, u konvoju je i grupa građana iz Slovenije.

  • Želimo na naš način da dokažemo da su moguće multinacionalne sredine, a to je Srebrenica oduvijek bila i samo takva može i opstati. Danas su sa nama i članovi tri kulturno-umjetnička društva različitih nacionalnosti. Tu su umjetnici-amateri pripadnici češke nacionalnosti, zatim hrvatsko društvo „Adamovac“ i srpsko kulturno-umjetničko društvo iz Darde - kazao je Ekrem Bećirović, predsjednik Vijeća, inače porijeklom iz Srebrenice.

Gosti iz Hrvatske posjetili su Memorijalni centar Potočari, odali poštu Bošnjacima ubijenim u genocidu 1995. godine, a zatim prisustvovali času historije i projekciji filma o Srebrenici.

Delegacija Općine Srebrenica upriličila je doček gostiju kojima se obratio i načelnik Osman Suljić.

Pripadnici katoličke vjeroispovijesti posjetili su crkvu Svete Marije u centru Srebrenice, koju su 1271. godine sagradili franjevci po dolasku u Bosnu Srebrenu.

Članovi kulturno-umjetničkih društava sa lokalnim društvom „Vaso Jovanović“ organizovat će večeras defile gradom u narodnim nošnjama, a zatim će u Kulturnom centru Srebrenica prirediti veče folklora.