BiH
44

Mladi iz Goražda: Prošlo je vrijeme kad smo uzimali bajram-banku, vakat je da i mi dajemo

Piše: E. A.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Ispratili smo još jedan ramazan, a dočekali Bajram. I jednom i drugom jednako se raduju u Asocijaciji mladih Medžlisa Islamske zajednice Goražde. Ovog su ramazana bili naročito aktivni. Pripremali su iftare za mnogobrojne stanovnike Goražda i goste koji su dolazili u grad na Drini. I sami su bili gosti brojnih iftara u drugim džematima.

Adel Homoraš, jedan od članova Asocijacije ponosan je što su ove godine prvi put organizovali učenje sure Jasin-i-Šerifa, sureta i dove pred duše stradale djece i mladih Goražda tokom agresije te da su dijelili ramazanske pakete ugroženim porodicama. Ponosni su, jer su te stvari činili za svoju dušu.

"Mjesec ramazan za mene nije samo mjesec kada čovjek posti i suzdržava se od jela i pića. Mjesec posta, jeste svakako i mjesec kada se čovjek suzdržava od grijeha, a samim tim savladava svoje nagone, prohtjeve i ružne postupke. Najznačajniji za mene jesu mir i sreća, koju dobijem sa svakim ispoštenim danom, svakim odlaskom u džamiju, svakim iftarom, svakim susretom sa dragim ljudima i svakom dovom koju uputim dragom Bogu", kaže ovaj mladić.

Bila su lijepa ramazanska druženja i teravije, posebna i upamćena, svaka na svoj način.

"Po pravilu i običaju kako ide, onaj iz društva koji je te večeri sa autom, uvijek prvo raju odveze njihovim kućama, pa tek onda ide svojoj", ističe Adel i dodaje kako ga sve to podsjeća na njegove prve ramazane i Bajrame.

Prvi ramazan kojeg se sjeća bio je zimi i sve želje u vezi snijega bile su ispunjene. Tada nije bilo teško postiti.

Miris halve i bajram-banka

Adel kaže da mu je ovaj ramazan koji je u mahalu stigao s mirisom halve bio posebno drag jer je sa njim stigao i osjećaj o potpunom odrastanju.

"Ramazan je već odavno ušao u ljeto. Posti se mnogo duže. Proći će mnogo godina da ramazan ponovo bude zimi, sa decembarskim snijegom. Čaršija ponovo miriše na somune, mujezini sa munara pozivaju na molitvu. Iftari se sa istom ljubavlju spremaju. Isti je osjećaj, ista želja. Samo ja više nisam dječak koji je oblačio svoje bajramsko odijelo i išao po svoju bajram-banku. Došlo je vrijeme da ja moram davati bajram-banku, koju sam do prije nekoliko godina, rado brojao i stavljao u kasu. A i doručkovati, nakon mjesec dana, uvijek bude neobično", kaže ovaj mladić sa osmjehom.

I ovaj Bajram očekuje sa nestrpljenjem i sa nekom čudnom radošću.

Najukusnija baklava

"Bajram svake godine dočekujem sa svojom porodicom i prijateljima. Kod nas u kući je običaj da sa ranim sabahom, brat i ja odlazimo u džamiju na bajram-namaz, a sa Bajrama kući nas dočekuje majka sa doručkom. Onda se kreće u obilazak rodbine i prijatelja i uz osmjeh, radost, sevdah i baklavu provodi naš najdraži gost. A baklava u obilasku probam mnogo, međutim i dan danas ostaje dainicina baklava, najbolja od svih probanih. Naravno i ovoga Bajrama, se radujem njenoj baklavi", kaže Adel.

No i pored toga plaši ga osjećaj da se Bajram posljednjih godina dočekuje i doživljava na drugi način, pogotovo među mladima.

"Nije sve kako bi trebalo i kako je to u vjerskom duhu. Sve je manje iskrenih čestitki, sve je manje iskrenih prijateljstava, sve je manje druženja. Međutim, o njima, ne želim ni pisati, ni spominjati, jer i danas postoji i iskren osmjeh, iskreno prijateljstvo, ljubav, vjera i dobri ljudi", optimističan je Adel.