BiH
0

Mladi BiH obilježit će Dan Evrope crtanjem grafita

FENA
Deseci mladih iz Mostara, Sarajeva, Bihaća, Banje Luke, Brčkog, Zenice, Tuzle i Bijeljine i ostalih bh. gradova obilježit će Dan Evrope crtanjem grafita na temu "Ujedinjeni u različitosti - ujedinjeni s Evropom".

Ovo je ujedno i slogan pod kojim se realizuje dvogodišnji projekt "Upoznajmo Evropu" kojim Evropska komisija i Direkcija za evropske integracije BiH pokušavaju približiti ideju EU-a građanima BiH.

Pored izrade grafita, mladi ljudi će obilježiti 9. maj učešćem u konkursu za izradu postera i pisanjem eseja o istoj temi.

Centralna svečanost proglašenja najboljih radova bit će održana u Sarajevu 9. maja na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović.

Ovom prilikom će u popularnom “parku Svjetlosti” biti izloženi i grafiti iz cijele BiH a pobjednicima će biti uručene i novčane nagrade.

Lokacije na kojima će se održati takmičenja u ostalim gradovima su najatraktivnija mjesta pješačkih zona. Tako se 5. maja takmičenje u crtanju grafita održava u Mostaru, lokacija oko Starog mosta u 11 sati. U isto vrijeme počinju i Banjalučani na Trgu Krajine, te mladi Bišćani u Bosanskoj ulici (centar).

Narednog dana, odnosno 6. maja u isto vrijeme takmiče se Sarajlije (na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović), Bijeljinci, Trg kralja Petra I Karađorđevića, Tuzlaci na Sonom trgu i Zeničani ispred Robne kuće.