BiH
0

Mladi BiH i Crne Gore u zajedničkoj akciji

FENA
U organizaciji Asocijacije za seksualno i reproduktivno zdravlje XY danas je predstavljen katalog projekta "Aktivno uključivanje mladih u proces postizanja socijalne kohezije u prekograničnom regionu: Mladi u zajedničkoj akciji".

"Opći cilj projekta je poboljšati saradnju između crnogorske i bh. mladeži kroz različite aktivnosti na rješavanju problema koji su zajednički za obje zemlje, a to je siromaštvo, nezaposlenost, nedostatak ekonomske konkurentnosti regija, te lošom perspektivom za mlade", naglasila je Dajana Cvjetković, asistentkinja projekta Asocijacije "XY".

Implementacija projektnih aktivnosti treba potaknuti učenike, mlade ljude, na jačanje samopouzdanja, samodiscipline i jačanje saradnje s nastavnim i administrativnim osobljem škole te implementaciju samostalnih projekata u zajednici i promoviranje dobrosusjedske saradnje.

"Projekt spada u mjere socijalne kohezije i kulturne razmjene kroz institucionalne i "vršnjak-za-vršnjaka" intervencije a u interesu je i Bosne i Hercegovine i Crne Gore da budu dio IPA-ovog cilja za održivi razvoj kao i prioriteta da stvore zajedničko privredno, ekonomsko i društveno okruženje", rekla je Cvjetković.

Program su na pres-konferenciji predstavili i učenice Ugostiteljsko-turističke škole u Sarajevu Mersiha Boloban i Srednjoškolskog centra iz Foče Marija Kovačević koje su naglasile da je cilj projekta usavršavanje mladih da znaju praviti projekte, upoznavanje i druženje s vršnjacima iz regiona.

Vremenski okvir za realizaciju projekta je godinu dana a ciljna grupa su mladi ljudi, odnosno predstavnici vijeća učenika iz BiH i gradovi Sarajevo, Foča, Jablanica, Sokolac i Mostar, a iz Crne Gore gradovi, Kolašin, Bijelo Polje, Mojkovac, Žabljak i Nikšić.

Aktivnosti podrazumijevaju saradnju vijeća učenika susjednih zemalja, njihovo upoznavanje i zajednički rad na udruženim inicijativama od zajedničkog interesa.

"Kroz ove projekte naši mladi su pokazali koliko mogu, a mogu mnogo više nego što mi stariji možemo zamisliti, ali im je potrebna topla riječ, podrška i razumijevanje", rekla je Fatima Fazlagić ", profesorica Srednje ugostiteljsko turističke škole iz Sarajeva i koordinatorica projekta.

Projekt je relevantan i koristan za mlade ljude i organizacije koje rade s mladima tako i za obrazovne institucije.

"Projekt Aktivno uključivanje mladih u proces postizanja socijalne kohezije u prekograničnom regionu: Mladi u zajedničkoj akciji" je realiziran u okviru programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora, i podržan je od Delegacije Evropske unije BiH i Crne Gore", izjavila je Nađa Vujošević, program menadžerica uime Delegacije EU u BiH.

Dodala je da je vrijednost projekta više od 90.000 eura, a zajedno ga implementiraju Asocijacija XY iz Sarajeva i Omladinski kulturni centar Juventus iz Podgorice.