Pravoslavni običaji
0

Mladi Banjalučanin Aleksa Jošić prvi doplivao do krsta

Piše: D. T.
Foto: G. ./Klix.ba
(Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Mladi Banjalučanin Aleksa Jošić (18) prvi je doplivao do časnog krsta koji su u rijeku Vrbas spustili vladika banjalučki Jefrem i gradonačelnik Banje Luke Dragoljub Davidović.

U današnjem plivanju za bogojavljenski krst, osim Jošića, kojeg je banjalučki vladika darovao zlatnikom na kojem je prikazano Bogojavljenje, učestvovala su još 24 takmičara.

"Drugi put sam doplivao prvi do krsta, prošle godine je prvi bio moj brat Vasko. Čast mi je što sam nastavio tu tradiciju", rekao je Jošić, koji je član banjalučkog Plivačkog kluba 22. april.

On je i prije dvije godine pobijedio u plivanju do časnog krsta, kada je ovo takmičenje prvi put organizovano u Banjoj Luci poslije Drugog svjetskog rata.

Prije plivanja za Časni krst, vladika banjalučki Jefrem jutros je u hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Nakon toga, ispred Sabornog hrama organizovana je svečana litija koja je tačno u podne krenula prema Gradskom mostu na Vrbasu, gdje je obavljen čin osveštanja vode, a potom i plivanje do časnog krsta.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas proslavljaju Bogojavljenje, praznik krštenja Isusa Hrista, kojim je počela njegova misija i propovijedanje hrišćanske vjere.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je objavljena tajna Svete Trojice koji su postali simbol hrišćanstva.