Zloupotreba položaja
0

Mladenu Ivaniću kazna od godinu i po zatvora

FENA
Sud Bosne i Hercegovine donio je presudu kojom je u predmetu “Srpske šume” oglasio Mladena Ivanića, dok je bio premijer RS-a, krivim za nesavjestan rad u službi i osudio ga na godinu i šest mjeseci.

Miru Jurišića, direktora preduzeća “Trgokomerc” d.o.o., oglasio je krivim za djelo šumska krađa i osudio ga na devet mjeseci i sporednu kaznu od 10.000 KM, a za davanje dara i drugih oblika koristi na godinu i šest mjeseci, odnosno na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i na kaznu od 10.000 KM, koju je dužan isplatiti u roku šest mjeseci.

Kako je danas navedeno pri izricanju ove presude, Ivanić i Jurišić jedini su od trinaestorice optuženih u predmetu “Srpske šume” oglašeni krivim.

Ostali optuženi u ovom predmetu oslobođeni su po svim tačkama optužnice.

Tako su u predmetu “Srpske šume” članovi PDP-a Zoran Đerić, Perica Bundalo, Rodoljub Trkulja i Stojko Blagojević oslobođeni od optužbe za krivična djela zločinačko udruživanje i podstrekavanje na zloupotrebu položaja.

Istovremeno, Bundalo i Ivanić su oslobođeni od optužbe za krivično djelo davanja dara i drugih oblika koristi. Od navoda za krivično djelo zloupotrebe položaja oslobođeni su Zoran Šupeta, Dragiša Dragutinović, Zdenko Sakan, Milorad Marjanović, Mirko Rokvić, Radenko Borojević i Novica Davidović, zaposleni u “Šumama RS”.

Prema navodima optužnice, Mladen Ivanić je u svojstvu službene osobe Vlade Republike Srpske zloupotrijebio svoj položaj, pridobio korist za preduzeće "Trgokomerc“ d.o.o. od 512. 941. 69 KM istovremeno nanoseći štetu Javnom preduzeću "Srpske šume“, ŠG Ribnik i Općini Ribnik u spomenutom iznosu.

Miru Jurišića optužnica tereti da je kao odgovorna osoba u preduzeću "Trgokomerc“ d.o.o. doveo do toga da njegovo preduzeće posiječe trupce u količini od 19.165 m3, radi krađe drveta i prodaje trupaca u količini većoj od 8 m3.

Dalje, u optužnici se navodi da su Mladen Ivanić, kao organizator, Zoran Đerić, Perica Bundalo, Rodoljub Trkulja i Stojko Blagojević, kao članovi zločinačke organizacije, podstrekavali deset direktora šumskih gazdinstava da prekorače svoja ovlaštenja i nanesu štetu Javnom preduzeću "Srpske šume“ i da Partiji demokratskog progresa (PDP) pribave korist u iznosu od najmanje 100.000 KM.

Prema navodima optužnice Zdenko Sakan, Milorad Marjanović, Mirko Rokvić, Zoran Šupeta, Radenko Borojević, Novica Davidović i Dragiša Dragutinović su kao odgovorne osobe u Javnom preduzeću "Srpske šume“, prekoračili svoja službena ovlaštenja, te pribavili pojedinačno korist za PDP od 10.000 KM, a svi zajedno u iznosu od najmanje 70.000 KM, istovremeno oštetivši Javno preduzeće „Srpske šume“ za spomenuti iznos.