BiH
0

Mladen Naletilić Tuta prebačen u Italiju na izdržavanje kazne

FENA
Mladen Naletilić je u četvrtak iz pritvora Haškog suda prebačen u Italiju na izdržavanje 20-godišnje kazne zatvora za zločine počinjene nad Bošnjacima na području Mostara od aprila 1993. do januara 1994. godine.

Naletilić, također zvan Tuta, bio je osnivač i zapovjednik Kažnjeničke bojne, vojne jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

On je 31. marta 2003. proglašen krivim za progone, protupravni rad, mučenje, hotimično nanošenje velikih patnji ili teških povreda tijela ili zdravlja, protupravno premještanje civila, bezobzirno razaranje i pljačkanje.

Pretresno vijeće Haškog suda je, između ostalog, zaključilo da je Naletilić u više navrata bio odgovoran za mučenje, okrutno postupanje i namjerno nanošenja velikih patnji Bošnjacima u Doljanima, u Duhanskom institutu u Mostaru i u zatočeničkom centru Heliodrom.

Lično je učestvovao u prisilnom premještanju oko 400 Bošnjaka iz sela Sovići i Doljani, nakon čega je naredio da se spale sve bošnjačke kuće. Pred toga, koristio je i ratne zarobljenike za prisilni rad u blizini svoje vile.

Naletilić je osuđen na 20 godina zatvora. Saoptuženi u ovom predmetu Vinko Martinović osuđen je na 18 godina zatvora. Žalbeno vijeće je 3. maja 2006. potvrdilo Naletilićevu kaznu, saopćeno je u petak iz Sekretarijata ICTY-a.