BiH
0

Mladen Ivanković Lijanović: Regionu ne treba gladna BiH

Sarajevo-x.com
Mladen Ivanković Lijanović
Mladen Ivanković Lijanović
Predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović očekuje da svako okupljanje političkih lidera iz regije, pa i današnje na Brijunima, rezultira poboljšanjem pozicije Bosne i Hercegovine u procesu EU integracija, a pogotovo pozicije građana Bosne i Hercegovine u socijalno-ekonomskom smislu.

"Domaći i politički lideri iz susjedstva napokon moraju okrenuti svoj kurs u pravcu smanjenja vanjskotrgovinskog deficita BiH u odnosu na zemlje okruženja jer kako god oni taj problem tretirali, gladni građani BiH nikome ne smiju biti u interesu. Svake godine, usljed ataka uvoznih lobija i nelojane konkurencije, mi nismo u mogućnosti otvarati nova radna mjesta, jer drugim zemljama punimo budžete, umjesto da odvajamo novac za naše umirovljenike, za onesposobljene ili za socijalno ugrožene", navodi Lijanović.

On je pozvao lidere koji su se danas okupili na Brijunima da pod hitno ulože maksimum napora kako bi se na temeljima međuetničke saradnje i uvažavanja što prije riješila enigma formiranja vlasti na državnom nivou BiH, što je, kako tvrdi. u ovom momentu najbitniji preduslov za stvaranje ambijenta za zaštitu domaće proizvodnje, za otvaranje novih radnih mjesta našim građanima kao i smanjenje vanjskotrgovinskog deficita, koji nam razara vjeru u oporavak i osjećaj da smo ravnopravni u regionu.

"Građani Bosne i Hercegovine zasigurno će znati cijeniti ako im politički lideri vrate nadu u boljitak njihovoj djeci", rekao je Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik Narodne stranke Radom za boljitak povodom današnjeg brijunskog trilateralnog sastanka predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Republike Srbije Borisa Tadića i članova Predsjedništva BiH, predsjedavajućeg Željka Komšića i članova Predsjedništva Bakira Izetbegovića i Nebojše Radmanovića, navodi se u saopštenju za javnost.