Data podrška dopremijeru
3

Mladen Ivanković Lijanović: Naš je cilj deblokada Vlade FBiH

Piše: N. Jamaković
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Na vanrednoj sjednici Predsjedništva Narodne stranke Radom za boljitak danas je u Sarajevu data podrška dopremijeru Vlade Federacije BiH Jerki Ivankoviću Lijanoviću po čijem su prijedlogu jučer na Vladi FBiH usvojene izmjene i dopune Poslovnika o radu Vlade FBiH, a nakon čega su ministri iz SDP-a napustili sjednicu Vlade.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predsjednik stranke Mladen Ivanković Lijanović na konferenciji za medije je istakao kako smatra da njegov brat Jerko nije prekršio Ustav, odnosno Zakon o radu Vlade FBiH, iako se u Zakonu navodi kako isključivo premijer potpisuje akta Vlade. Izmjenama je omogućeno da dopremijeri sazivaju sjednice, kao i da potpisuju akte ukoliko to ne učini premijer u roku od sedam dana.

"Dopremijer Jerko Ivanković Lijanović je pokrenuo ovu inicijativu kako bi deblokirao rad Vlade Federacije BiH, odnosno kako bi omogućio da drugi rade ukoliko to ne želi premijer. Trenutno imamo 192 dokumenta koji čekaju na razrješnje u Vladi. Što se tiče kršenja zakona smatram da on nije prekršen, a konačnu riječ o tome dat će Ustavni sud FBiH", rekao je Mladen Ivanković Lijanović.

Međutim, problem je u tome što Ustavni sud FBiH ne može donositi odluke prije imenovanja sudija o kojem se ovih dana puno govorilo. Mladen Ivanković Lijanović je u vezi s tim istakao da će njegova stranka svoj stav o ovom pitanju iznijeti nakon sutrašnjih razgovora sa predstavnicima Kluba Bošnjaka u Domu naroda.

"Naš je stav da svi oni koji rade u institucijama države i za to primaju plaću moraju raditi svoj posao u interesu ove države, a ne činiti opstrukcije. Osnovni problem je u tome što novonastala parlamentarna većina nije dovoljna da bi smijenila izvršnu federalnu vlast, a naš je osnovni princip da se hitno završi slučaj 'Sejdić-Finci' i odblokiraju procesi koji ovu zemlju vode u eurointegracije", istakao je Mladen Ivanković Lijanović.

On je zaključio kako u ovakvoj situaciji najviše trpe građani te se složio sa stavom da sadašnja vlast ne odgovara interesima građana.