BiH
17

Mladen Ivanić za Klix.ba: Opozicija u RS će biti jedinstvena, SNSD će se raspasti

Piše: F. V.
Mladen Ivanić: Danas dogovor sa NDP
Mladen Ivanić: Danas dogovor sa NDP
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i bivši premijer Republike Srpske (RS) Mladen Ivanić izjavio je u razgovoru za Klix.ba kako opozicija u tom bosanskohercegovačkom entitetu privodi kraju formiranje jedinstvenog bloka, te da vjeruje kako će aktuelni predsjednik RS-a Milorad Dodik u oktobru ove godine izgubiti vlast.

Za danas je u Banjoj Luci najavljen sastanak delegacija Srpske demokratske stranke (SDS) Mladena Bosića, Ivanićeve Partije demokratskog progresa (PDP) i Narodnog demokratskog pokreta Dragana Čavića (NDP), te potpisivanje sporazuma između predsjednika PDP-a i NDP-a o zajedničkom nastupu na narednim izborima

"Jedinstveni opozicioni blok će biti formiran. Imat ćemo jednog kandidata za predsjednika RS, jednog za člana Predsjedništva BiH. Svako od nas će ići sa svojom listom za Narodnu skupštinu RS, uz jasan stav da ćemo ići zajedno poslije izbora. Mislim da će broj listi za Parlament BiH biti nešto manji. Postojat će vjerovatno lista SDS-a i lista svih ostalih partija", rekao je za Klix.ba Ivanić.

Pročitana priča

Prema njegovim riječima, Dodik objektivno nema šta da ponudi javnosti.

"Njemu su objektivno ostale samo dvije varijante. Jedna je priča da smo mi svi sluge međunarodnih institucija, da jedino on brani RS. Mislim da je to pročitana priča i da u nju više niko ozbiljan ne vjeruje. S druge strane, želi da kaže kako mi nismo novo, nego smo nešto već viđeno, da sa nama ne dolaze promjene. Mislim da i na to imamo odgovor. Promjene su vrlo jasne u programskim varijantama, promjene su jasne u drugačijoj ekonomskoj politici, borbi protiv korupcije. Mislim da ćemo mi biti u stanju da se nosimo sa tim. U takvim uslovima Dodik nema nikakvog stvarnog političkog manevarskog prostora. Mislim da će opozicija nakon ovih izbora sigurno imati više glasova nego sada vladajuća struktura predvođena SNSD-om", analizira Ivanić.

Vjeruje da će nakon Općih izbora u oktobru, ukoliko ih izgube, a mnogo toga ukazuje da hoće, u SNSD-u "doći do razočarenja i da će se SNSD raspasti, kao što je to bio slučaj i sa Demokratskom strankom".

Vučić neće rušiti Dodika

Osvrćući se na izbore u Srbiji, Ivanić je rekao kako je apsolutna pobjeda Srpske napredne stranke (SNS) na vanrednim parlamentarnim izborima dokaz povjerenja građana Srbije u Aleksandra Vučića. Prema njemu, ovo je nagovještaj najmanje dva mandata SNS-a. Pogotovo jer je opozicija u Srbiji slaba i nema koncepcije.

"Što se tiče implikacija po RS, ja ne očekujem da će Vučić djelovati otvoreno protiv Dodika. Moje mišljenje je da će doći do neke vrste neutralnog odnosa, da će i pozicija i opozicija imati jednak tretman u Srbiji. Opozicija ne može očekivati da Vučić radi njen posao u RS, to mi sami moramo raditi. Sigurno je da će Dodik iz ovoga izvući dosta negativnih poena i da će mu politička pozicija biti puno teža nego je bila ranije. Dakle, kad je riječ o Dodiku, ja ne očekujem ni afirmaciju, a niti direktno rušenje. To će biti varijanta gdje će se Beograd nastojat da se drži neutralnim, a vjerujem da će doći i do veće medijske slobode za ljude iz opozicije u Srbiji", kazao je Ivanić za Klix.ba.