BiH
59

Mladen Ivanić za Klix.ba: Demistifikovali smo Dodikovu moć

Razgovarao: Goran Dakić
Mladen Ivanić (Foto: EPA)
Mladen Ivanić (Foto: EPA)
Kako sada stvari stoje kandidat Saveza za promjene, Mladen Ivanić, pobijedio je u trci za srpskog člana Predsjedništva BiH. Ivanić u razgovoru za Klix.ba ističe da je očekivao pobjedu uprkos neprestanim malverzacijama iz protivničkog štaba SNSD-a.

"Sve ovo ide sporo. Kontrole su velike, ali mi se čini i da su prilično neefikasne. Organizuju se razne manipulacije i zato mi još uvijek nemamo gotove rezultate. Velika odgovornost leži na Centralnoj izbornoj komisiji i očekujem da se utvrdi zašto brojanje glasova ovoliko dugo traje. Vjerujem da se neki glasovi ponovo broje i da se određeni zapisnici prepravljaju, ali to tek treba dokazati", rekao je Ivanić na početku razgovora za naš portal.

Na pitanje kako komentariše ogroman broj nevažećih glasačkih listića, Ivanić ističe da očekuje da se to preispita.

"Uvjeren sam da su mnogi od njih bili ispravni, ali da su poništavani tokom brojanja da se smanji razlika između kandidata opozicije i vladajuće koalicije. Tu prvenstveno mislim na borbu između Željke Cvijanović i mene. Tu je učinjeno najviše štete, najviše malverzacija, ali nije uspjelo. Što se tiče trke za predsjednika RS, razlika između Milorada Dodika i Ognjena Tadića se neprestano smanjuje, tako da je moguće da opozicija na kraju bude apsolutni pobjednik ovih izbora", ističe Ivanić.

Opozicija je, prema njegovom mišljenju, napredovala na ovim izborima, a "da je bila veća izlaznost, pobijedili bi bez ikakve sumnje".

"Ojačali smo. Demistifikovali smo Dodikovu moć i to je najvažnije. Ukoliko i naprave vladu, ponavljam, ukoliko naprave vladu, njihova pozicija će biti daleko slabija nego proteklih godina. Zavisit će kao nikada prije od svojih partnera. Ali, oni su još uvijek daleko od toga da odlučuju o tome. Ima još da se trči. Pod uslovom i da naprave vlast, ona će biti izuzetno slaba", kaže naš sagovornik.

Pobjedu je, naglašava, očekivao, i to mnogo uvjerljiviju i ubjedljiviju.

"Da nije bilo mahinacija i malverzacija, ona bi i bila takva. Dodik je u izbornoj noći samouvjereno proglasio pobjedu Željke Cvijanović, pokušao je spinovati, ali mu se to na kraju obilo o glavu. U predizbornoj kampanji su se služili svim sredstvima, preko svojih isturenih štabova u vidu javnog servisa i javnih preduzeća", zaključuje Ivanić.