BiH
0

Mladen Ivanić: RS ulazi u dramatičnu krizu

FENA
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Republika Srpska ulazi u ozbiljnu ekonomsku krizu, koja će imati veoma negativne dugoročne posljedice, jer sadašnja izvršna vlast u RS-u ne zna da ponudi rješenje, ali ne želi ni da preuzme odgovornost, upozorio je u izjavi za Fenu predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić.

Pad bruto društvenog proizvoda u RS-u u prvom kvartalu ove godine, pad industrijske proizvodnje, smanjenje broja zaposlenih, smanjenje prihoda, ogromni krediti u budžetu, sve to, kaže Ivanić, upozorava na vrlo dramatičnu krizu na koju su PDP i druge stranke opozicije upozoravali mjesecima.

Međutim, sve to je, navodi, vlast ingnorirala te uvjeravala javnost u nešto što je potpuna neistina.

„RS jako loše stoji i izazovi koji su pred njom bit će ogromni“, ukazuje predsjednik PDP-a.

Za sve je, smatra, odgovorna izvršna vlast u RS-u, koja nije ni znala da predloži mjere izlaska iz krize.

„Vlada RS-a nije ni imala nikakvu ekonomsku politiku. Da jeste, znali bi mjere, a njih nije ni bilo u ovom periodu, već samo jedna potpuna improvizacija i uporni pokušaji ubjeđivanja i privrede i svih nas da RS sasvim dobro stoji, da nije zadužena, što je u principu tipična politička bolest onih koji misle da su najbolji i najjači, ali bez ikakvog argumenta i ikakve osnove“, ocjenjuje Ivanić.

On podsjeća da je PDP upozoravao da će RS ući u ozbiljnu krizu, koja nije nimalo jednostavna i koja će imati vrlo negativne dugoročne posljedice.

„Stoga, ako vlast nešto ne uradi u kratkom periodu, bojim se da će kriza biti još teža i još dublja“, kazao je Ivanić, ali i dodao da u Vladi RS-a „nema ekonomskog stručnjaka ili osobe s iskustvom u ekonomiji, već se radi isključivo o političkim ličnostima“.

Od vlasti u RS-u očekuje, kako kaže, da konačno prizna da je ona ta koja je odgovorna za tešku privrednu situaciju, jer sve što čini je oslanjanje na MMF, a takva vrsta politike sigurno ne može donijeti dobar rezultat.

Međutim, skeptičan je da će Vlada i preuzeti odgovornost, jer, kaže, ostat će i tada kada narod bude protiv nje, jer je to „takva koncepcija i filozofija“.

„Stoga, grčki scenarij, na koji sam upozoravao, sigurno čeka i Republiku Srpsku“, zaključio je predsjednik PDP-a u izjavi Feni.