Glas naroda
0

Mladen Ivanić najveći opozicionar u RS-u

FENA
Mladen Ivanić (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Mladen Ivanić (Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Najveći procent stanovnika Republike Srpske kao najveću opozicionu partiju u RS-u vidi PDP Mladena Ivanića (68 posto), pokazalo je istraživanje koje je provela banjalučka agencija "Prime Communications".

Kada je u pitanju percepcija opozicionih partija iz RS-a, po ovom istraživanju građani su na drugo mjesto svrstali SRS Milanka Mihajlice (60,5 posto), a slijede DP Dragana Čavića (58,2), pa SDS Mladena Bosića (50,7), te NDS Krste Jandrida (38,7 posto).

Treba naglasiti da nije jasno kako je ova agencija stranku Krste Jandrića ponudila kao opoziciju, budući da su se oni priključili vladajućoj skupštinskoj većini u RS-u.

Agencija dalje navodi da je za stanovnike Federacije BiH najveća opoziciona partija u Republici Srpskoj PDP Mladena Ivanića (45,7 posto), slijedi DP Dragana Čavića (45,6), SRS Milanka Mihajlice (33,6 ) i NDS Krste Jandrića (32,1 posto).

Tek 17,8 posto stanovnika Federacije BiH SDS Mladena Bosića opaža kao opoziciju.

Agencija "Prime Communications" je provela ovo istraživanje na uzorku od 1.500 ispitanika (900 iz Federacije BiH i 600 iz Republike Srpske) tehnikom usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika.

Populacija reprezentirana istraživanjem je definirana kao opća populacija Bosne i Hercegovine, starija od 18 godina.

Primijenjen je višeetapni stratifikovani slučajni uzorak (moguda greška ± 3%).

Istraživanje je realizirano od 10. do 20. decembra 2010. godine za vlastite potrebe ove agencije.