BiH
55

Mladen Ivanić: Angeli Merkel smo poručili da ostane čvrsto uz BiH

Piše: A. Dž.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zahvalio se danas Angeli Merkel za sve što je Njemačka uradila za BiH na polju politike, ekonomije, investicija...

Članovi Predsjedništva BiH sastali su se danas sa kancelarkom Merkel sa kojom su razgovarali o budućnosti BiH.

"Vrlo jasno je rečeno da BiH nije idealna zemlja, ali je zemlja koja, u poređenju sa teškoćama, dobro funkcioniše i otvara prostor i perspektivu ljudima koji su se okrenuti budućnosti", kazao je Ivanić na konferenciji za medije.

Naglasio je da je u BiH previše stvari koje dijele ljude, ali da se treba fokusirati na ono što nas spaja, a to je potreba za boljim obrazovanjem, radnim mjestima i pozitivnim pristupom.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Moja i poruka svih članova Predsjedništva BiH je bila da ostanu čvrsto uz nas i podrže reforme i kompromise, jer je to ono što nam je potrebno. Treba nam da se okrenemo budućnosti. Nisam rekao da će biti lako, bit će tu puno izazova, ali imamo šansu i uvjeren sam da ćemo imati podršku Njemačke, jer svi građani BiH zaslužuju da budu u EU, a na nama je da uradimo reforme, prevaziđemo razlike i napravimo kompromise", kazao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je da se u BiH teško donose odluke, ali kad se donesu brzo se realizuju.

"Naš je plan da do kraja 2017. podnesemo zahtjev za status kandidata i time sustignemo ostale zemlje regiona. Ne vidim druge perspektive, ne vidim šansu za BiH izolovanu u regionu. To je naša obaveza i uvjeren sam da je najveći dio političara za to", dodao je Ivanić.