BiH
0

Mladen Bosić: Koalicija na nivou BiH nije stabilna kao prije nekoliko mjeseci

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Koalicija na nivou BiH više nije stabilna onoliko koliko je bila unazad nekoliko mjeseci, izjavio je u Istočnom Sarajevu predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

"Sve što se dešavalo nakon izlaska Demokratskog fronta /DF/ iz koalicije, ulaska Saveza za bolju budućnost /SBB/ i hapšenje lidera te stranke Fahrudina Radončića stvorilo je neku novu situaciju koja je, najblaže rečeno, nestabilnija nego što je bila prije", rekao je predsjednik SDS-a.

Bosić smatra da je pravosuđe u BiH jedan od glavnih izvora krize i stalno se govori da je neophodno izvršiti velike promjene, naglašavajući da je dokaz za njegovu tvrdnju to da niko od funkcionera umiješanih u velike skandale korupcije u Republici Srpskoj nije procesuiran.

Kada je riječ o hapšenju lidera SBB-a, Bosić je novinarima rekao da "pravna država nije nikada prohodala u BiH" i da je još veliki uticaj politike na pravosudni sistem.

"Da li postoji osnov za hapšenje Radončića ili ne, ne mogu da kažem jer nisam dovoljno upoznat. Zalažemo se za stvaranje pravne države i ukoliko se pokaže da zaista nije bilo osnova za njegovo hapšenje, pravosuđe u BiH će generalno biti u bezizlaznoj situaciji", dodao je Bosić.

On je napomenuo da je i Ustavni sud BiH sebi "pucao u nogu" u vezi sa odlukom o Danu Republike Srpske, jer se doveo u situaciju da donese odluku koja neće biti provedena, te da je jasno da ta institucija ne funkcioniše više u kapacitetu u kome bi trebalo.

Bosić je istakao da će podržati inicijativu o sprovođenju referenduma o Danu Republike Srpske, pozivajući istovremeno predsjednika Republike Milorada Dodika da "prestane da manipuliše instrumentom referenduma".

On smatra da je sasvim izvjesno i kakav će biti ishod referenduma, da će se veliki procenat građana izjasniti "za", jer nije nepoznata volja građana kada je riječ o Danu Republike Srpske.

Lider SDS-a je nakon sjednice Predsjedništva stranke u Istočnom Sarajevu rekao i da ono što radi međunarodna zajednica, takođe, ne doprinosi smirivanju situacije u BiH.

"Ukoliko se ne napravi neki novi dogovor, ove vlasti neće moći napraviti bilo kakav iskorak u narednom periodu", ocijenio je Bosić.

On je dodao da je Predsjedništvo SDS-a danas razmatralo korake koje će preduzeti nakon što, eventualno, za dva dana zakoni koji se odnose na Ustavni sud BiH bude odbijen u parlamentu BiH.

"Vjerujem da će svi u BiH shvatiti da ovakav Ustavni sud BiH samo doprinosi proizvođenju novih kriza i da ćemo ući u period i fazu dogovora na koji način da riješimo Ustavni sud koji ne bi bio izvor svađa, podmetanja ili promjene Dejtonskog mirovnog sporazuma, odnosno političko sredstvo pojedinih stranaka i pojedinaca u BiH", rekao je Bosić.

On je istakao da inicijativa lidera SDA Bakira Izetbegovića za ukidanjem Dana Republike Srpske nije donijela dobro nikom u BiH, pa ni Bošnjacima koje žive u Srpskoj.