Odličan 5+
0

Mlade moramo upozoravati o štetnosti alkohola i droga

Sarajevo-x.com
Mnogi se pitaju zašto uvijek mlade upozoravamo pričama o drogama i alkoholu kada su ovisnici prvenstveno odrasli. Primarni razlog je to što se prvi znaci ovisnosti javljaju već u adolescentskim godinama.

U ovosedmičnom izdanju emisije Odličan 5+! o temi droga i alkohol govorila je Selma Smajić, socijalna radnica u Terapijskoj zajednici Kampus. Statistike pokazuju da je više od petine učenika koristilo marihuanu u toku srednjoškolskog obrazovanja a svaki drugi učenik konzumira alkohol. Trećina je prvi put probala marihuanu u dobi od 15 godina, a mladi tvrde da ju je lako kupiti i u školi i na ulici. Unatoč upozorenjima na štetne posljedice, ove supstance se ipak upotrebljavaju.

"Očito je da je ipak nedovoljno pažnje posvećeno ovom problemu i da postoji potreba za dodatnom edukacijom, kako mladih, tako i roditelja i nastavnika", izjavila je Selma Smajić, socijalna radnica TZ Kampus.

Način na koji dijete provodi svoje slobodno vrijeme snažno utječe na vrijednost i kvalitet njegovog ponašanja. S obzirom na to da je u porastu broj maloljetnika koji konzumiraju drogu i alkohol, osim edukativnih programa o ovoj temi, važno je mlade poticati da se aktivno bave vannastavnim aktivnostima koja su u funkciji razvoja odgoja i obrazovanja, prevencije svih vrsta ovisnosti, zaštite i unapređivanja zdravlja. Vannastavne aktivnosti potiču zdrave socijalizacijske vještine, kreativnost te osposobljavaju za kooperativnost, interakciju i komunikaciju sa drugima.

Sa Selmom Smajić, socijalnom radnicom Terapijske zajednice Kampus u emisiji Odličan 5+! razgovarano je i o tome na koji način ovisnici o opojnim sredstvima mogu potražiti pomoć.

"Postoje različiti načini i pristupi u liječenju ovisnika, ali najbolji je onaj koji će prihvatiti sam ovisnik", izjavila je Selma Smajić.

Liječenje ovisnosti o drogama se odvija u nekoliko faza. Najprije je potrebno tijelo osloboditi fizičke ovisnosti, dakle, treba prebroditi takozvanu apstinencijsku krizu. Ova faza prolazi se uz pomoć lijekova. U drugoj fazi treba učvrstiti i očuvati apstinenciju kako ovisnik ne bi ponovno posegnuo za drogom. Stručnjaci kažu da se to najbolje postiže u porodici, uz pomoć stručne osobe.

No, ako porodica ne jamči uspješnost te bitne faze, ovisnik će si pomoći prihvati li duži boravak u nekoj terapijskoj zajednici. Tamo se vraća u normalan život, vraća se školovanju, radu i druženju.

Projekt Odličan, 5+ je u potpunosti u skladu sa usvojenim akcionim planom strategije protiv maloljetničkog prijestupništva Kantona Sarajevo i Federacije BiH, aktivnost pod brojem 1.1-4 priprema afirmativnih odgojno-obrazovnih projekata u saradnji sa elektronskim medijima, inicijatori projekta već dvije godine nisu naišli na razumijevanje predstavnika općinskih, gradskih, kantonalnih i federalnih vlasti.

U prevenciji maloljetničkog prijestupništva možete pomoći i vi. Saznajte kako na www.odlican5plus.ba.