Ulični šah
0

Mjesto gdje matiraju banjalučki penzioneri

Piše: V. T.
(Foto: G.Kec/Sarajevo-x.com)
Plato ispred muzeja savremene umjetnosti RS u centru Banje Luke, osim što je poznat po svojoj ljepoti i skulpturama, većinu stanovnika grada na Vrbasu asocira na najstarije generacije koje na ovom mjestu već decenijama igrajući šah provode svoje penzionerske dane.

Kaže se da svaki grad ima po neki kutak za najstarije, pa je tako i banjalučki mini park u centru grada okupljalište penzionera, ali i svih ljudi koji su željni druženja i igre.

"Ovo je jedino mjesto u gradu gdje smo svoji na svome. Imamo svoj mir, pričamo, družimo se, a tu je neizbježna i partija uličnog šaha. Na ovaj način se lakše prebrode penzionerski dani", u glas su za portal Sarajevo-x.com ispričali penzioneri koje smo danas zatekli ispred velikih šahovskih tabli.

Oni svjedoče kako nije rijetkost da se zbog partije šaha na ulici ostane i do 10 ili 11 sati navačer, a da se na prethodno ugovoreni šahovski meč zna poraniti i oko šest ili sedam sati ujutro.

Banjalučki penzioneri okupljeni u debeloj hladovini ispod stabala stogodišnjih kestena pričaju da se partije po nekad igraju u novac, ali da se uglavnom radi o manjim iznosima.

Za vrijeme našeg boravka među najstarijom populacijom Banje Luke čuli smo i nekoliko pošalica i viceva koje ćemo objaviti u nekom od narednih kolaža grada na Vrbasu.