BiH
6

Mještani Topčić Polja: Mašine rješavaju naše probleme, ali nemamo vode za piće

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Posljednje kiše koje su zadesile područje Zeničko-dobojskog kantona donijele su nove probleme mještanima ugroženih mjesnih zajednica. Međutim, mještani Topčić Polja su uz pomoć mehanizacije veoma brzo uspjeli riješiti probleme izazvane izlijevanjem potoka.

Prema riječima mještana Topčić Polja mehanizacija koja se proteklih mjeseci nalazi u Topčić Polju danonoćno je radila na čišćenju korita potoka, kako ne bi došlo do izlijevanja vode i novih nanosa u dvorišta i kuće mještana koji su sličan scenario pretrpjeli i sredinom mjeseca maja.

Mještanin Topčić polja, Rešad Rizvić kazao je kako su nove kiše donijele nove probleme, ali da je mehanizacija u pravo vrijeme bila na pravome mjestu.

"Zadnja kiša je donijela nove probleme, Starinski potok je ponovo nanio novi mulj, ali mehanizacija je radila i dan i noć. Radnici su naišli na probleme da su im se pokvarile tri mašine, ali mi imamo razumijevanja, jer ovdje rade bez prestanka i uspijevaju da riješe naše probleme", kazao je Rizvić te dodao da u selu nema vode za piće, te da pola Topčić Polja nema struje u svojim domovima.

Nusret Telalović nakon poplava u mjesecu maju uspio je očistiti svoje dvorište i prizemlje kuće u kojemu je bilo više od jednog metra mulja. Proteklih dana mulj je ponovo pronašao put do njegove kuće, ali je uspio da se zaštiti.

"Protekle tri noći psihološki sam proveo teško jer sam puno truda uložio da bi imao normalan život. Ponovo je mulj krenuo u moje dvorište, ali sam napravio barikade da bih se zaštitio. Zahvaljujući izvođačima radova, oni su nas sačuvali, za sada je sve uredu u ovom dijelu Topčić Polja", izjavio je Telalović koji se posebno zahvalio strukturama Općine Zenica i načelniku Husejinu Smajloviću koji je, kako kaže Telalović, više od 50 puta do sada posjetio mještane Topčić Polja.

Situacija u Topčić Polju je bolja u odnosu na protekle dane, a uprokos problemima i kvarovima na mašinama, mehanizacija iz dana u dan radi na čišćenju korita potoka koji su izazvale velike materijalne štete u poplavama koje su zadesile ovo područje sredinom maja tekuće godine.