BiH
196

Mještani Srebrenika ogorčeni: Sanirajte korito Tinje ili ćemo sve blokirati

Klix.ba
Stanovnici srebreničkog naselja Bare danas su izašli na ulice i blokirali Koprića most izražavajući ogorčenje zbog odnosa vlasti za vrijeme i poslije posljednjih poplava.

Mještani ovog naselja pretpjeli su najveće štete te poručili da će svaka sljedeća kiša donijeti nove poplave ukoliko se ne sanira korito rijeke Tinje.

"Ja više nemam gdje živjeti. Ovo je šesta poplava. Dajte neka nas neko pogleda", kazala je jedna od mještanki u izjavi za radio Studio D.

"Odluku da izađemo na proteste donijeli smo odmah nakon posljednjih poplava jer nam se niko nije obratio niti nas obišao i ponovo moramo sami sanirati štete. Naš zahtjev je da nam se obrati neko iz općine. Pošto nemamo načelnika, može neko iz općinskog vijeća, bilo ko. Naš glavni zahtjev je da se produbi korito rijeke Tinje od nasipa nizvodno što dalje, te da se počne gradnja betonskog zida sa dna ulice Hasana Kikića, pa uzvodno što dalje, da se sastavi sa postojećim, da se odbrane naselja Bare i Sječe, kako ubuduće ne bismo imali ovakve milionske štete jer više nije u pitanju pet-šest kuća, već možda i 600 kuća", kazala je jedna od građanki u ime organizacionog odbora protesta.

Starosjedioci iz ulice Hasana Kikića poručuju da su njihovi domovi izgrađeni još početkom osamdesetih godina, legalno i uz plaćanje svih obaveza, ali da su prevareni i da ih vlast vara već 30 godina jer njihovo zemljište nikad nije uređeno.

"Oni su plaćeni da riješe probleme", ističu građani i dodaju da se moraju pronaći osobe nadležne za ove propuste, te da oni moraju odgovarati.

Arijana Moranjkić je kazala da očekuju da se digne cijeli Srebrenik i pokaže solidarnost.

Ukoliko za deset dana ne počnu radovi na koritu rijeke Tinje prijete da će u potpunosti blokirati cestu prema Gračanici.

Zasad se niko od nadležnih nije obratio okupljenima.