Problem za koji niko nema rješenje
0

Mještani Šipa se guše u smradu koji se širi naseljem

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Sarajevskim naseljem Šip mjesecima se širi nesnosan smrad koji je s ljetnim vrućinama i izostankom padavina postao toliko nepodnošljiv da stanovnici ne mogu ni prozore otvoriti.

Ogorčeni su jer već mjesecima kucaju na raznorazna vrata. No, dobro ustaljena praksa prebacivanja odgovornosti s jednih na druge prisutna je i u ovom slučaju pa se kraj njihovom problemu ne nazire.

"Ne možemo na balkonu kafu popiti jer je smrad neizdžljiv. Puno ljudi se žalilo i zvalo Vodovod i kanalizaciju te pokušavalo saznati šta je, ali niko nije uspio doći do odgovora", priča jedan od stanovnika Šipa.

Član Savjeta MZ Betanija-Šip Mithat Borovina za portal Klix.ba kaže da je to problem koji traje godinama i da smrad uzrokuje močvara na ulazu u ulicu Dejzina Bikića, koja se počela stvarati kada se radila kanalizacija za BBI centar.

"Izvođač radova je začepio kanalizacioni odvod i od tada se kanalizacija iz čitavog naselja slijeva na to mjesto i cijelim naseljem se širi nesnosan smrad. Zvali smo Vodovod i kanalizaciju, koji su izlaskom na teren ustanovili jedino da nam ne mogu pomoći i da moramo prokopati mjesto gdje se stvorila močvara. Ne znamo više kome da se obratimo", kaže Borovina.

Osim od VIK-a, mještani su pomoć tražili i od upravitelja zgrada, no jedino što su dobili je slijeganje ramenima i rečenicu: "Nije to u našoj nadležnosti", a dok se ne sazna u čijoj nadležnosti jeste rješavanje ovog problema, ostaje im da se guše u vlastitim stanovima.