Bosanske ade u Srbiji
0

VIDEO / Mještani Sastavaka porez plaćaju u BiH, a struju i telefon u Srbiji

Sarajevo-x.com
U Srbiji još uvijek postoje takozvane bosanske ade. To je teritorija koja pripada Bosni i Hercegovini, a koja je sa svih strana okružena Srbijom. Sastavci su selo do kojeg se dolazi preko četiri državne granice.

Ekipa Aljazeere obišla je to bh. ostrvce, u kojem su kuća do kuće u dvije različite države. Dragan Luković svakog jutra prelazi most kako bi iz Srbije prešao u BiH.  Putuje čitavih pet minuta.

"Sa stanom sam u Republici Srpskoj, a imanje i očevo zemljište mi je u Srbiji", kaže Luković.

Zgrade i institucije su u vlasništvu srpske opštine Priboj, dok se katastarske knjige nalaze u zgradi opštine Rudo, bh. entitetu Republika Srpska. Stanovnici ovog sela porez plaćaju u BiH, a utrošenu struju i telefon u Srbiji.

Jovica Čović kaže da mu najviše smetaju punktovi koje mora da prelazi kada prenosi svoju robu. Destinacija za prodaju je Srbija do koje treba da prođe četiri granice. Najveći dio dana, muški dio sela provodi u dvije kafane, koliko ih ima u selu.

Tu za stolom, svi su u jednoj zemlji.

"Meni je dobro, ništa vam ne smeta, došao sam prije 7-8 godina, parkirao kola i tu noćio. Ovdje se koriste za plaćanje sve tri valute: marka, euro i dinar", priča stanovnik sela Hajro Gibanica.

I putnici koji svakodnevno prolaze kroz ovo selo već su navikli na čudnu geografiju.

"Evo, sada sam autobusom pola u Srbiji, pola u Bosni", kaže vozač Tadija Ikonić. Mještani pričaju da je oko 400 hektara zemlje krajem 19. vijeka bosanski beg poklonio jednoj od svojih vjernih ljuba. Poslije aneksije BiH, malo ostrvo je, iako potpuno odsječeno od svoje matice, pripalo Austrougarskoj.

Po završetku Drugog svjetskog rata bosansko ostrvo nikom nije smetalo. I tako je i ostalo.