BiH
0

Mještani Prnjavora: Zbog autoputa Banja Luka - Doboj mi trpimo štetu

FENA
Izgradnja autoputa Banja Luka-Doboj, dionice od Prnjavora do Doboja, podigla je tenzije lokalnih prnjavorskih vlasti i prijevoznika uz reagiranja nadležnog ministarstva i investitora.

Ta trasa autoputa, koja se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 150 miliona eura, dok će Vlada RS-a uložiti 30 miliona maraka, bila je tema posebne sjednice Skupštine općinske vlasti iz Prnjavora na kojoj je rečeno da se radovi izvode bez građevinske i ekološke dozvole.

I mještani se žale da im izvođači urušavaju puteve.

U reagiranju Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS je saopćilo da je investitoru dato odobrenje za izvođenje “pripremnih radova i drugih radova obuhvaćenih idejnim projektom, osim na pojedinim dijelovima trase na kojima nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi, a koje su jasno označene u dispozitivu tog rješenja".

Tvrde da "u ovoj fazi izvođenja radova, na osnovu građevinske dozvole za pripremne radove i drugih radova obuhvaćenih idejnim projektom na osnovu kojeg je dozvola izdata, nije predviđeno da investitor ima ekološku dozvolu“.

Što se tiče iznesenih primjedbi da pojedini izvođači radova uništavaju lokalnu infrastrukturu nanoseći štetu građanima, te da koriste lokalne kamenolome od kojih se jedan nalazi na 30 metara od seoskog izvorišta vode, ističu da su kamenolomi objekti za čiju izgradnju i korišćenje se izdaje građevinska i upotrebna dozvola u posebnom postupku koji nema direktnu vezu sa dozvolom za izgradnju autoputa.

Danas su pojavile i informacije da su radovi na izgradnji auto puta Banja Luka- Doboj privremeno stali zbog postavljanja vage od strane Direkcije za javne puteve, a po nalogu općine Prnjavor.

Iz „Puteva RS“ tvrde da je provjera osovinskog opterećenja i ukupne mase vozila, odnosno, tzv. vaganje vozila, redovna aktivnost tog preduzeća, koja se radi na cijeloj magistralnoj i regionalnoj putnoj mreži RS.

Navode da je ranije dogovoreno da se periodično vrši provjera osovinskog opterećenja i ukupne mase teških teretnih vozila na dionici regionalnog puta R-474, na kojoj se vrši prevoz kamenog materijala iz kamenoloma do gradilišta autoputa Doboj – Banja Luka.

Raniji sastanak na tu temu je održan zbog sumnje da kamioni prevoze materijal preko dozvoljene mase zbog čega je došlo do oštećenja većeg obima na regionalnom putu.

Prethodno je iz Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS saopćeno da „nijedan prevoznik pod takvim maćehinskim odnosom od strane Direkcije za javne puteve neće nastaviti sa radom sve dok se ne ukloni vaga i obezbijedi normalan i nesmetan rad“.

Iz "Autoputeva RS" su na kraju potvrdili da se radovi odvijaju predviđenom dinamikom i nijednog trenutka nisu dovedeni u pitanje.

Radovi na prvoj dionici autoputa Doboj-Banja Luka, od Doboja do Prnjavora, počeli su u maju ove godine.

Izvođači radova na ovoj dionici autoputa, dužine 36 kilometara, čija je ukupna vrijednost 180 miliona eura, su firme "Integral inženjering" iz Laktaša i "Granit" iz Skoplja, koje su izabrane kao najpovoljni ponuđači na međunarodnom tenederu.

Kredit od 150 miliona eura za izgradnju ovog dijela autoputa Banja Luka-Doboj, „Autoputevi RS“ su, uz garancije entiteta i države BiH, uzeli od Evropske banke za obnovu i razvoj.