BiH
129

Mještani područja Babino u problemima izlijevanja vode i odrona kamenja

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Na lokalnom putu Zenica - Babino zbog izlijevanja Babine rijeke iz korita, saobraćaj je bio obustavljen više sati, a mještani su kao alternativni pravac koristiti obilaznicu od 15 kilometara, kako bi stigli do centra grada.

Prema riječima mještana problem izlijevanja Babine rijeke kao i odrona kamenja duž lokalnog puta, godinama predstavlja problem, a nadležni svake godine pred izbore obećavaju da će ti problemi biti sanirani.

Mještanin područja Babino, Mehmedalija Alić, za Klix.ba je kazao da vodostaj Babine rijeke zna biti i do 20 puta veći u odnosu na normalan vodostaj.

"Kao što vidite, pored tog problema povećanja nivoa vode imamo i ova uska grla, gdje je firma JATA suzila prostor i sada to predstavlja dodatni problem gdje svako povećanje nivoa vode ugrožava sigurnosti saobraćaja, ali i života ljudi. Ovo sada nije neka opasnost, ali je problem koji je otežao normalno odvijanje saobraćaja za putnička vozila", izjavio je Alić.

Odron kamenja predstavlja još ozbiljniji problem od izlijevanja Babine rijeke iz svog korita. Prije nešto više od desetak dana došlo je do odrona kamenja na saobraćajnicu nakon čega je saobraćaj više sati bio blokiran, dok se klizište nije saniralo. Na sreću, ni ovaj put, niko nije stradao.

"Ovaj put je katastrofalan. Još dok se radila kanalizacija napravili su ove probleme i nikada nije urađena ova dionica za Babino, da bi se spriječio i odron kamenja i poplave. Mi smo čekali, molili, ali to se nikada nije riješilo u potpunosti. Upućeno je sigurno mnogo zahtjeva, kako znamo postoji i projekat koji je rađen u nekoliko faza, ali pomaka jednostavno nema. Sa novom kišom imamo nove odrone i nove poplave", dodao je Alić.

Prema riječima mještana, najodgovorniji za izlijevanje rijeke iz korita jeste upravo JATA, međutim, današnju situaciju niko na terenu nije želio komentarisati. Iz MUP-a ZDK su izvijestili da su informisani o problemu otežanog odvijanja saobraćaja, a oko 13.30 sati saobraćaj prema Babinu je bio u potpunosti blokiran i odvijao se alternativnim pravcem kroz mjesto Poce.