Nove padavine
0

Mještani naselja pored rijeka u strahu od poplava

Piše: Nedim Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
Naselje Doglodi (Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Porast temperatura i topljenje snijega su ulili novi strah mještanima Dogloda, Bojnika, Dobroševića i Osjeka. Kako kažu, već nekoliko godina unazad, u zimskom periodu njihove kuće bivaju poplavljene zbog porasta nivoa rijeka, a zabrinuti su kako će biti ove godine kada u obližnjim rijekama završe tone otopljenog snijega.

"Najviše smo u strahu jer nadležni nisu ništa uradili na uređenju korita rijeka. Pretrpjeli smo ogromne štete u posljednje dvije godine, tako da svaki izlazak sunca stvara novi strah", kazao nam je Ramo Muratović, mještanin Dogloda.

Što se tiče nadoknade štete, samo prve godine su oni koji su najgore prošli dobili po 500 KM, dok je šteta bila pet puta veća. Mnogi su, kako kažu, mijenjali podove, pločice, namještaj, frižidere i druge kućanske aparate, dok su neki morali čak i fasadu ponovo raditi.

"Otišla nam je skoro cijela fasada. Auto koji je bio u garaži, smo morali popravljati. Na nekoliko mjesta su nam popucali i zidovi", govori Zejna Memišević, mještanka Bojnika.

Svi mještani su složni u jednom, pretrpjeli su ogromne štete, a kako stvari stoje, ništa bolja situacija neće biti ni ove godine.

Jerko Ivanković Lijanović, komandant Federalnog štaba Civilne zaštite, ističe kako ove godine imaju plan za zaštitu od polava. Između ostalog, na jučerašnjoj konferenciji za medije je kazao kako su dobili određene informacije od Agencije za slivove rijeke Save te da opasnosti trenutno nema.

"Kazali su nam da se mogu supuštati nivoi vode u jezerima, tako da će sve biti spremno za otapanje snijega. Kako sada stvari stoje, bit će moguće prihvatiti svu vodu, odnosno otopljeni snijeg“, naglasio je Ivanković Lijanović.

Osim toga, Lijanović je rekao da će na sutrašnjoj sjednici razmatrati odluku o proglašenju prestanka prirodne nesereće.