BiH
16

Mještani Gornje Tinje najavili blokadu puta: Obećani novac za izgradnju kuća još nisu dobili

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
S obzirom na to da im Općina Srebrenik do danas nije isplatila u cijelosti novčana sredstva za izgradnju novih kuća jer su njihove uništene usljed pokretanja klizišta u prirodnoj nesreći 2014. godine, grupa mještana Gornje Tinje kod Srebrenika najavljuju blokadu magistralnog puta Tuzla-Orašje.

Članovima 11 porodica iz Gornje Tinje kod Srebrenika 2014. godine naloženo je da napuste domove zbog pokrenutog klizišta uz obećanje da će dobiti novac za izgradnju novih.

Prije dvije godine dobili su placeve, u aprilu ove godine prvu tranšu novca u iznosu većem od 14.600 KM te obećanje da će im uskoro biti isplaćen i ostatak u iznosu od blizu 20.400 KM.

Međutim, prema riječima predstavnika 11 porodica Sanela Fejzića i Mirsade Islamović, ostatak novca do danas nisu dobili. Sve se, pričaju nam oni, zasniva na obećanjima predstavnika Općine Srebrenik koja nisu ispunjena.

Islamović ističe da je od prve tranše 11 porodica uspjelo izgraditi po jedan dio kuće, a da bi ista bila funkcionalna neophodan je ostatak novčanih sredstava.

"Od mjeseca aprila nam iz Općine Srebrenik obećavaju da ćemo dobiti ostatak novca u iznosu od blizu 20.400 KM. Prošle godine je napravljeno 20 kuća, a nama svaki put kažu da će biti novac, ali to se još nije desilo. Prošlog petka smo ponovo bili u zgradi općine. Iako smo pokušavali doći do načelnika koji se dosad nijednom nije sastao sa nama, primio nas je njegov savjetnik, ali bezuspješno. Novca i dalje nema", kaže za Klix.ba Islamović i dodaje da su se neke od porodica morale vratiti u svoje prvobitne kuće koje nisu sigurne za život.

S obzirom na to da novac za nastavak izgradnje kuća još uvijek nije uplaćen na njihove račune, članovi spomenutih porodica najavljuju blokadu magistralnog puta Tuzla-Orašje.

"Mi u ponedjeljak idemo u MUP kako bi podnijeli zahtjev za blokadu magistralnog puta. Ukoliko nam ni ta blokada ne pomogne, mi ne znamo šta više da radimo", poručuje Islamović koja pod strahom dane provodi u svojoj staroj kući.