BiH
44

Mještani Bosanske Otoke: Vjerujemo ovim ljudima, sigurnost je na prvom mjestu

Piše: E. M.
Asmir Čaušević (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Danas će na području Bosanske Otoke zbog neutralizacije bombe iz Drugog svjetskog rata iz svojih domova biti evakuisano oko 10.000 mještana, a među njima i Asmir Čaušević sa svojom porodicom.

Čaušićeva kuća je najbliža neeksplodiranoj eksplozivnoj napravi teškoj 248 kilograma u kojoj se nalazi 120 kilograma eksploziva. U razgovoru za Klix.ba Asmir je kazao da je njegova tek napravljena kuća u opasnosti, ali da ne mu je sigurnost na prvom mjestu.

"Bomba je pronađena prilikom iskopovanja kanala za telekomunikaciju i to skoro u dvorištu kuće. Kuća je nedavno završena, taman je sve završeno i ostalo još da navućemo završni sloj fasade. Dvorište smo ukrasili i travu posadili, a da vam iskreno kažem, sigurnost mi je na prvom mjestu. Međutim, nije mi ni svejedno", izjavio je Čaušević.

Ispred njegovog dvorišta, i jednim dijelom u dvorištu napravljen je zaštitni bedem od 54.000 vreća pijeska, a uništen mu je travnjak, iščupane sadnice, beton je razrezan, a prozori zaštićeni daskama.

"Ono što muči mene i sve komšije jeste ta evakuacija. Ovo je po drugi put da napuštam svoju kuću iz sličnih razloga i nadam se da će to ovaj put puno kraće trajati. Prvi put sam bježao tokom rata, a sada se nadam da ćemo kuću zateći u istom stanju kako smo je i ostavili. Imam povjerenja u ove ljude i u ono što rade. Vjerujem da su sve ovo samo preventivne aktivnosti", zaključio je Čaušević u razgovoru za Klix.ba.

Evakuacija stanovništva trajat će od šest do 8.30, a u 9 sati sa signalom za opću opasnost početi će akcija neutralizacije bombe.