BiH
0

Mještane Topčić Polja obradovala nova rasvjeta, i dalje strahuju od velike vode

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Topčić Polje, mjesto u blizini Zenice, nakon prošlogodišnjih majskih poplava i klizišta do danas nije u potpunosti obnovljeno.

Pao je i prvi snijeg, a na pragu još jedne zime mještani Topčić Polja, iako sretni zbog rasvjete koju su dobili prije 15-ak dana, i dalje strahuju od nepredvidive prirode i onoga što bi mogla donijeti. 

Tragovi poplave i klizišta još uvijek su vidljivi. Cesta, koja je u potpunosti zatrpana, još nije obnovljena. Napravljena je samo nova, privremena i improvizovana, na nasipima od šljunka i mulja koji je donijela poplava.

Međutim, mještani su sretni zbog rasvjete jer, kako kažu, više ne žive u "mraku". 

Čekaju obnovu puta i sanaciju korita rijeke

Kuće su uglavnom obnovljene građevinskim materijalom kojeg su dobili kao pomoć nakon poplava. Svako je, onoliko koliko je mogao, obnavljao kuću, ali na većini su još uvijek vidljivi tragovi velike katastrofe koja ih je zadesila prošle godine. No, vrijedni mještani se ne predaju, iako nisu baš uvjereni da bi Topčić Polje nekada opet moglo biti kao što je izgledalo prije poplava i klizišta. 

Begzada Skopljak u razgovoru sa ekipom Anadolu Agency (AA) kaže da su u ove dvije godine, osim građevinskog materijala za obnovu kuća, jedino još rasvjetu dobili. 

"Ostalo je isto. Nema promjena. Moja kuća je bila do terase pod vodom. Dobili smo pomoć u građevinskom materijalu, stolariju, laminat... Što smo dobili, uložili smo i upotrijebili", ističe Skopljak. 

Pored njene kuće prolazi put koji je nekada bio asfaltiran. Sada je to samo improvizovana cesta na nasipima od šljunka i mulja nanesenog u majskim poplavama prije skoro dvije godine. 

"Rekli su da će u idućoj godini raditi kanalizaciju i cestu, pa vidjet ćemo", naglašava Skopljak. 

Dolaskom hladnijeg vremena i zime, kako kaže, ponovo se javio strah kod stanovnika. 

"Najgore mi je zbog djece. Kada je kiša javlja se strah. Nikada se taj strah ne može iskorijeniti, on ostaje. Ne ponovilo se nikada više", dodaje Skopljak. 

I Amel Kozlić kaže da je jedini novitet u Topčić Polju to što su prije oko 15 dana dobili rasvjetu. 

"Kuća je bila do pola uništena, ali radili smo na njoj i dobijali smo pomoć. Pomoći je bilo u materijalu. Jedino kanalizacija i putevi još nisu urađeni. To najviše smeta", ispričao je Kozlić.

Napominje kako korito manje rijeke koja protiče kroz naselje i koja ga je i poplavila, još nije urađeno. 

"Treba se sanirati, jer malo veća kiša ako padne opet može poplaviti. Čim veća kiša dođe nije lahko. Kanalizacija ide iz drugog sela", priča Kozlić.

Nadaju se da velikih kiša neće biti

Svi mještani su uglavnom renovirali i popravili oštećenja na svojim kućama i popratnim objektima. 

"Međutim, daj Bože da Topčić Polje bude isto kao prije poplava. Samo se nadati da ne bude velikih kiša", poručio je Kozlić. 

Razorne poplave i klizišta koja su u maju prošle godine zadesila Bosnu i Hercegovinu uzrokovali su milionske štete. Nemila kraj Zenice, kao i potpuno potopljeni Maglaj, pretrpjeli su najviše štete u Zeničko-Dobojskom kantonu, ali i mnogi drugi krajevi Bosne i Hercegovine.