Sarajlije posmatrale spektakl
0

Mjesec se "priključio plesu" Venere i Jupitera

Piše: A. Panjeta
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com (Foto: A. P./Klix.ba)
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Nebo bez oblaka poklonilo je svim ljubiteljima astronomije i znatiželjnicima prekrasan prizor na nebu: između Venere i Jupitera koji su proteklih nekoliko dana prividno najbliži jedno drugom, "uglavio" se Mjesec i formirao prekrasan prizor.

Astronomsko društvo "Orion" iz Sarajeva organiziralo je posmatranje ovog "plesa" planeta Venere i Jupitera i zemljinog satelita Mjeseca ispred Doma izviđača na Mejtašu. Svi koji su došli, osim što su golim okom mogli vidjeti ovaj prizor, kroz teleskope su mogli vidjeti približene Veneru i Jupiter sa njegovim satelitima.

Venera je trenutno u položaju koji astronomi nazivaju maksimalna elongacija, i kroz teleskop se mogla vidjeti nalik polumjesecu. Posebnu pažnju privlačio je ipak teleskop kroz koji se jasno mogao vidjeti obasjani dio Mjeseca i krateri na njemu. Posmatranju je prisustvovalo najviše djece i mladih, a oni stariji ljubitelji astronomije su se prisjetili nekih ljepših vremena kada su se nebo i pojave na njemu mogli posmatrati iz u ratu potpuno uništene Opservatorije na Trebeviću.