BiH
66

Mjere zdravstvene zaštite nakon poplava: Zbog prljavštine postoji rizik od epidemija

Piše: Ermina Skorupan-Husejnović
Blato i prljavština u dobojskim domovima, Foto: Čitatelj/Klix.ba
Blato i prljavština u dobojskim domovima, Foto: Čitatelj/Klix.ba
Redakciji portala Klix.ba je čitatelj javio da stanovnici Doboja imaju zdravstvenih problema i da je nekoliko osoba imalo simptome stomačne infekcije koja se manifestovala kroz povraćanje i dijareju. Vlado Đurđević, direktor dobojske bolnice, je za Klix.ba rekao da je na Odjeljenju za zarazne bolesti zabilježen samo jedan slučaj pacijenta koji je imao stomačni virus, ali da ga ne mogu dovesti direktno u vezu sa poplavama.

"Za sad nema govora o epidemiji. Dom zdravlja je bio poplavljen, pa su su organizirani punktove u gradu gdje je moguće da građani dobiju zdravstvenu zaštitu i lijekove. Ne naplaćuju se ni lijekovi niti je potrebna participacija. U okolini grada ambulante rade normalno. Bolnica je sačuvala sve svoje resurse, sva materijalno-tehnička sredstva, a imamo i manji broj pacijenata jer pacijenti iz okoline Doboja nisu u mogućnosti da dođu u Doboj. Imamo dovoljan broj lijekova za naše potrebe, jer nam dolaze kontigenti humanitarne pomoći. U bolnici ima struje i vode, a i rade nam sve službe“, ispričao nam je Đurđević.

U Doboju je danas u toku uklanjanje otpada, a cisterne peru ulice. Sedam ekipa Instituta za javno zdravlje nakon pranja preduzimaju mjere za dezinfekciju i deratizaciju.

Glavni federalni epidemiolog Jelena Ravlija nam je rekla da rizik za nastanak epidemija postoji, ali ne mora doći do ovakvih komplikacija.

"Ukoliko se provode preventivne mjere, komplikacije se mogu spriječiti. Kao posljedice poplava, treba računati na opasnosti koje za posljedicu mogu imati različita oboljenja, a u prvom redu su crijevne bolesti. Moguće su i infekcije kože koje mogu nastati zbog ozljeda tokom rada na terenu. Zagađena voda i nesiguran način ishrane mogu uzrokovati crijevne infekcije. Prenatrpani kolektivni smještaji mogu izazvati bolesti dišnog sistema, a u Kantonu Sarajevo traje epidemija malih boginja, što može uzrokovati širenje zaraze. Također, moguće su i bolesti koje prenose glodavci, a koji su proširili svoja staništa, jer ih je bujica istjerala iz njihovih staništa i sada zagađuju vodu. Toplo vrijeme koje dolazi će donijeti i povećan broj insekata, a s njima i prenošenje infekcija", ispričala je Ravlija.

Pojasnila je da su to sve potencijalne opasnosti koje se dovode u vezu sa novonastalom situacijom. Naglasila je da je potrebno što više, koliko je to moguće, voditi računa o ličnoj higijeni, prati ruke, posebno djeci . Važno je osigurati sigurnu vodoopskrbu i koristiti konzerviranu hranu, a izbjegavati hranu kojoj nije prethodila termička obrada.

Ravlija je napomenula da, ukoliko se jave bilo kakvi problemi, naročito povraćanje i dijareja praćeno visokom temperaturom, da se osoba odmah javi ljekaru. Nakon mehaničkog čišćenja prostorija i uklanjanja otpada, treba prostorije očistiti vodom i deterdžentom, a nakon toga je potrebno uraditi i dezinfekciju i dezinsekciju.