BiH
0

Mjere zabrane optuženima Nisvetu Gasalu i Musajbu Kukavici

FENA
Sud Bosne i Hercegovine donio je 13. maja rješenje kojim se ukida pritvor i određuju mjere zabrane Nisvetu Gasalu i Musajbu Kukavici, optuženima za krivično djelo ratni zločin protiv stanovništva.

Optuženima je zabranjeno napuštanje mjesta boravišta bez prethodnog odobrenja Suda, osim ukoliko ga napuštaju da bi se pojavili pred Sudom ili po pozivu Tužiteljstva.

Mjere zabrane uključuju i privremeno oduzimanje putnih isprava, uz zabranu izdavanja novih putnih isprava; zabranu promjene prebivališta bez prethodnog odobrenja Suda; svakodnevno lično javljanje, dvaput dnevno u PU Bugojno; zabranu kontaktiranja ili uplitanja na bilo koji način s osobama koje su svjedoci optužbe u ovom predmetu, kao i s eventualnim budućim svjedocima u ovom krivičnom predmetu te zabranu kontaktiranja sa saučesnicima i pomagačima u izvršenju ovog krivičnog djela.

Zabranjeni su i međusobno kontaktiranje s drugima optuženima u ovom krivičnom predmetu; razgovar s bilo kim u vezi s predmetom, osim sa svojim braniteljem, kao i posjećivanje mjesta gdje borave ili gdje imaju prebivalište osobe koje su u optužnici navedene kao svjedoci. Zabranjeno je prisustvo društvenim okupljanjima, javnim i privatnim, posebno posjećivanje svih ugostiteljskih objekata i objekata u kojima se odvijaju društvene aktivnosti na području općine Bugojno i obavljanje poslovnih i službenih aktivnosti u policijskim i vojnim organima.

Optuženima će biti određen pritvor ukoliko prekrše bilo koju zabranu nametnutu spomenutim rješenjem.

Optužnica navodi da su od augusta 1993. do 19. marta 1994. godine Nisvet Gasal, u svojstvu upravnika logora stadion "NK Iskra“ u Bugojnu, i Musajb Kukavica, u svojstvu komandira obezbjeđenja logora (koji je neposredno bio nadređen svim stražarima), postupali protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.