BiH
33

Mjere sigurnosti bit će pojačane: MUP KS nema saznanja o eventualnim napadima za novogodišnju noć

Piše: M. N.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Policijski komesar MUP-a KS Vahid Ćosić kazao je kako je MUP KS, nakon svih dešavanja u BiH, regiji i svijetu koji se tiču narušavanja sigurnosne situacije, izvršio temeljnu procjenu sigurnosne situacije i razmijenio informacije sa svim obavještajnim i sigurnosnim agencijama u BiH i regiji putem Interpola. Za najluđu noć u godini u glavnom gradu BiH bit će pojačane mjere osiguranja.

"Svakog mjeseca vršimo sigurnosnu procjenu i u oktobru smo donijeli set pojačanih mjera sigurnosti. Ne možemo napraviti otklon prema sigurnosnim izazovima, ali usmjereni smo ka borbi protiv terorizma. MUP KS nema nijedan operativno-obavještajni podatak da će doći do narušavanja sigurnosne situacije. Duži vremenski period radimo na organizaciji pojačanih mjera sigurnosti na mjestu održavanja javnog dočeka Nove godine i u KS", rekao je Ćosić medijima tokom novogodišnjih prijema za predstavnike medija u organizaciji ministra unutrašnjih poslova Ismira Juske i policijskog komesara.

Ćosić je istakao i kako je bitna saradnja s medijima dodavši kako će Uprava policije MUP-a KS i narede godine informisati građane pravovremeno o svim događajima bitnim za njihov život i sigurnost u KS.

Ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko kazao je kako medije smatra strateškim partnerom u poslu i da će se ta saradnja nastaviti i u narednoj godini. Dotaknuo se i novog Zakona o unutrašnjim poslovima KS koji će osigurati finansijsku samostalnost Uprave policije, a time i depolitizaciju njenog rada. Zakon bi se u utorak trebao naći na dnevnom redu sjednice Skupštine KS.

"Uvrstili smo sve amandmane koje su kolege predložile i mislim da će zakon proći bez problema. Uvrštena je civilna kontrola MUP-a kroz Nadzorni odbor, tako da neće biti problema. Bitno nam je da stupi na snagu i da MUP počne djelovati na osnovu njega. Vjerujem da će zakon dobiti podršku svih zastupnika", rekao je Jusko.

Ovim zakonom se utvrđuju unutrašnji poslovi iz nadležnosti KS, nadležnost, organizacija i rukovođenje Ministarstvom unutrašnjih poslova KS, kao i Uprave policije kao policijskim organom Kantona. Njime se uređuju i imenovanje, sastav i funkcioniranje Nezavisnog odbora, kao i Odbora za žalbe javnosti, disciplinska odgovornost policijskog komesara, stručno obrazovanje, usavršavanje i nagrade uposlenika, međusobni odnosi Ministarstva sa drugim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova i policijskim organima u BiH te druga značajna pitanja vezana za rad i funkcioniranje MUP-a KS.

Zakon uvodi novi pravni status Uprave policije koja postaje uprava unutar resornog ministarstva, koja ima status policijskog organa i budžetskog korisnika te reguliše proceduru odobravanja i realizacije budžeta kroz balansiranje ovlasti ministra i policijskog komesara u postupku predlaganja budžeta i njegove realizacije. Zakon preciznije definiše rukovodne odgovornosti policijskog komesara, kao i rad Nezavisnog odbora kod izbora i ocjene rada policijskog komesara, njegovo biranje, imenovanje i smjenjivanje, a što je u sadašnjem zakonu nejasno definisano. Ugrađene su jasne odredbe kojima se uređuje kontinuitet rada komesara po isteku mandata do imenovanja novog Nezavisnog odbora. Jasno su navedeni uslovi za izvještavanje i odlučivanje gdje Nezavisni odbor upravlja postupkom izbora policijskog komesara i predlaže Vladi KS dva kandidata, a vlada ima isključivu nadležnost za njegovo imenovanje. Ugrađivanje mehanizma disciplinske odgovornosti policijskog komesara jedna je od novina u ovom Prijedlogu zakona.