BiH
0

Mjere i kazne za devet političkih stranaka

FENA
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela je danas odluku o izricanju mjera i sankcija političkim strankama zbog kršenja odredbi Zakona o finansiranju političkih stranaka u 2004. godini, uglavnom zbog prekoračenja limita na visinu priloga, odnosno zabranjenih priloga.

Mjere i sankcije su izrečene nakon što izvršene revizije godišnjih i postizbornih finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2004. godinu, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Građanska demokratska stranka (GDS) je pod prijetnjom prinudnog izvršenja kažnjena s 1.000 KM i nalogom da 19.509 KM uplati u dobrotvorne svrhe.

Za Socijalističku partiju Republike Srpske kazna je 4.000 KM, Stranku demokratske akcije - 70.000, Socijaldemokratsku partiju BiH - 555.000, Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH -500, Srpsku demokratsku stranku - 1.000, Stranku za Bosnu i Hercegovinu - 5.700, Partiju demokratskog progresa RS - 20.000 i za Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD-Milorad Dodik) 14.000 KM.

Centralna izborna komisija BiH je danas usvojila informaciju o prihodima političkih stranaka iz budžeta od općinskog do državnog nivoa vlasti za 2006. godinu. Njihov iznos je 19.348.866,44 KM, ali bez podataka iz općina Olovo i Petrovo/Gračanica, koje i pored urgencije nisu dostavile traženu informaciju.

CIKBiH je također u skladu sa zakonom izvršio ovjeru kandidata za učešće na prijevremenim izborima za općinskog načelnika u općinama Čelinac i Drvar/Istočni Drvar koji su zakazani za 1. juli.

Za učešće na prijevremenim izborima za općinskog načelnika u općini Čelinac ovjereni su sljedeći kandidati: Momčilo Zeljković (Savez nezavisnih socijaldemokrata-Milorad Dodik), Uroš Janković (Srpska demokratska stranka) i Gojko Đurić (Socijalistička partija).

Za učešće na prijevremenim izborima za općinskog načelnika u općini Drvar/Istočni Drvar ovjereni su kandidati: Milka Ivanković (Zavičajni socijaldemokrati-Mile Marčeta) i Đuro Josipović (Socijalistička partija).