Zenica
0

Mittal: Nismo uzročnik povećanog aerozagađenja

FENA
Zenica
Zenica
Menadžerica za ekologiju ArcelorMittal Zenica Azra Sivro izjavila je danas da je internim pregledom i inspekcijom unutar pogona utvrđeno da nije došlo do odstupanja u tehnološkim procesima, kao i drugih neuobičajenih pojava koje bi uzrokovale povećano aerozagađenje.

"Pogon Aglomeracija je imao problem u ponedjeljak navečer ali su u utorak zaustavljene mašine i kvar je otklonjen. Prašina koja je zasula grad u utorak navečer nije proizvod rada kompanije ArcelorMittal Zenica. U to se uvjerio i federalni inspektor za zaštitu okoliša koji je jučer posjetio kompaniju i izjavio da se na Energetici nije dogodilo ništa neuobičajeno. Imamo indicije da se istu večer i u drugim gradovima pojavilo isto zagađenje. Vjerovatno je nešto u atmosferi....", izjavila je Sivro.

Direktor Departmenta za zdravlje, zaštitu i ekologiju, prof.dr. Mustafa Imamović izjavio je da kompanija radi na realizaciji četiri projekta iz okolinskih dozvola.

"Jedan je otprašivanje na Aglomeraciji, drugi je na Visokoj peći i odnosni se na poboljšanje kvaliteta otpadnih voda. Taj je projekt u završnoj fazi. Jedan projekt radimo na Koksari, na usponskim kolonama i očekujemo njegov brzi završetak, za mjesec dana. Projekt na kompresorskoj stanici na Čeličani trebao bi biti završen također za mjesec dana. Osim toga, do kraja iduće godine realizovat ćemo još tri projekta od kojih je svaki vrijedan oko 16 miliona eura i tada će sigurno stanje biti mnogo bolje", rekao je Imamović.

Tokom septembra, kako je pojasnio dr. Imamović, doći će do potpune obustave proizvodnog procesa u ArcelorMittal Zenica, koji će trajati dvije do tri sedmice i kada će također biti poduzete aktivnosti koje će rezultirati smanjenjem emisije štetnih čestica.

Prema informacijama iz Arcelormittal Zenica za sutra su u Sarajevu najavljeni razgovori predstavnika uprave kompanije i čelnika Federalne uprave za inspekcijske poslove, odnosno Ministarstva za zaštitu okoliša i turizma FBiH.