BiH
0

Mitropolit Nikolaj susreo se s ambasadorima zemalja članica EU u BiH

FENA
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj sastao se danas s ambasadorima zemalja članica EU u BiH i iznio im svoje viđenje o sadašnjem stanju u BiH i njenoj budućnosti, saopćeno je iz Informativne službe Mitropolije dabrobosanske.

On je istaknuo da je BiH već odavno mješavina naroda, vjera, kultura, identiteta.

"Dijalog među vjerama, koji je uvijek bio važan segment bh. društva, danas je obogaćen i svojevrsnom institucijom koja ovaj dijalog njeguje i podiže na viši nivo. To je Međureligijsko vijeće. Dvije crkve i dvije vjerske zajednice osnivači su i članice Međureligijskog vijeća. Prethodnih godina uvijek smo raspravljali o pitanjima od zajedničkog interesa poput slobode vjere, međuvjerske saradnje, ostvarenja pomirenja među narodima i nismo željeli da zalazimo u rasprave o razlikama. Nikad nismo imali konflikata i redovno smo se trudili da u odlukama budemo jednoglasni", naglasio je on.

Mitropolit Nikolaj je istaknuo da je poslije deset godina djelovanja Međureligijsko vijeće od lokalnih vlasti dobilo i radni prostor, ali do danas imaju problem s finansiranjem Vijeća, koje je "čak dovelo u pitanje njegov rad i postojanje, što bi bila neprocjenjiva šteta za naše društvo."

Odnos između crkve i države nije odličan, ali je zadovoljavajući, ocjena je mitropolita.

Naglasio je da je suživot naroda u BiH u mnogim teškim vremenima kroz koje je ova zemlja prošla bio veoma dobar. "To se posebno kod nas pokazalo. Bilo kakav rat, pa bio on i najkraći, donosi nesreće i razaranja - sve ono što se i ovdje dešavalo. Međutim, moramo da smognemo snage i volje da jedni drugima pružimo ruku pomirenja i praštanja, jer bez toga nema nade u bolju budućnost zajedničke nam zemlje. Mir se gradi međusobnim povjerenjem i ljubavlju. Treba znati da u BiH nema nijednog zločinačkog naroda, ali u svakom narodu ima pojedinaca - teških grešnika i zločinaca koje treba privesti licu pravde kako bismo se svi mi oslobodili tereta učinjenih grijehova".

Mitropolit Nikolaj se založio i za donošenje pravednog zakona o restituciji čime bi se vratila imovina svakome kome je konfiskovana.

"Nevraćanjem imovine, svakome svoje, naravno i crkvama i vjerskim zajednicama, ozbiljno se narušavaju ljudska prava", kazao je Nikolaj.

Konstatirao je da BiH gradi veoma važan put prema EU i kazao da crkva svesrdno pozdravlja nastojanja da se BiH priključi evropskoj porodici.

"Ali, prije ulaska u tu veliku porodicu trebamo prvo u sopstvenoj kući napraviti reda. Naročito, trebamo poraditi na tome da se svi izbjegli i prognani vrate svojim kućama, da se nezaposlenima nađe posao, da se zarad budućeg mira i dobre volje među ljudima ne stvara loša atmosfera segregacije i nepoštovanja. Vjerujem da svi oni nama žele dobro, a na našem zajedničkom dobru, mi, građani ove zemlje, moramo zajednički najviše učiniti", naglasio je mitropolit dabrobosanski Nikolaj u obraćanju ambasadorima.