BiH
0

Mitropolit Nikolaj služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Višegradu

FENA
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj danas je, na veliki pravoslavni praznik silaska Svetog Duha na apsotole, služio Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Višegradu, uz sasluženje šest sveštenika i jednog đakona Mitropolije dabrobosanske.

Nakon liturgije je služeno praznično večernje, a potom obavljena litija oko hrama i tradicionalni blagoslov sjemena, saopćeno je iz Mitropolije dabrobosanske.

U prigodnoj besjedi vladika Nikolaj je čestitao ovaj veliki Gospodnji praznik, istkavši da su Duhovi vijenac svih praznika.

"To je dan kada je Isus Hristos apostolima, ali i svima nama hrišćanima, poručio da je naš zadatak kao hrišćana da po cijelome svijetu propovijedamo Jevanđelje Božije i pozivamo na krštenje. Danas to najprije i prvenstveno trebamo da učinimo kod svoje djece, da u svojim porodicama budemo vaspitači", istaknuo je Nikolaj.

Mitropolit Nikolaj pozvao je vjernike da krštavaju svoju djecu kako bi i ona bila članovi žive Crkve Hristove i kroz svete tajne primila darove Duha Svetoga koji u Crkvi obitava.

"U ovaj hram smo došli na ovaj veliki praznik da se pred licem Božijim prikažemo da smo njegova djeca i da zajednički prinesemo beskrvnu žrtvu i molitvu Bogu da svoj blagoslov pošalje na sve nas i naše ukućane", kazao je vladika Nikolaj.