Sarajevo
0

Mitropolit Nikolaj služio liturgiju u Sabornom hramu

SRNA
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanki Nikolaj služio je u Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu Svetu arhijerejsku liturgiju, povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa.

Mitropolit Nikolaj čestitao je Vaskrs svim pravoslavnim vjernicima, drevnim pozdravom mira i dobre volje "Hristos Vaskrse", poručivši da u svjetlosti Vaskrsenja poželimo jedni drugima vaskršnji mir.

"Neka je od nas daleko bilo kakav strah i stradanje uma i srca našeg. Vaskršnji mir neka vlada u dušama našim i svih naroda hrišćanskih koji danas slave praznik Hristovog vaskrsenja", poželio je vladika Nikolaj.

Obraćajući se prisutnim vjernicima, mitropolit Nikolaj je istakao da je Vaskrs najveći hrišćanski praznik, praznik pobjede nad grijehom, smrću i đavolom, te praznik ljubavi i nade u bolje međuljudske odnose.

Mitropolit Nikolaj je naglasio da je Hristos mir, koji je darovao svojim učenicima, a preko njih i cijelom svijetu, podario svojim životom, svojim ranama, svojom krsnom smrću i svijetlim vaskrsenjem, te da Isus ostaje simbol, sažetak, i mistični korijen mira, koji je donio u život čovječanstva.

"Apostoli, bićete nastavljači moje misije u svijetu, ne silom državničkom ili vojničkom, ne političkom ili ekonomskom vlašću, nego silom nebeske ljubavi, trezvenog smirenoumlja, suzdržljivosti i herojske samožrtve - kao da danas odzvanjaju riječi Hristovog blagoslova", naveo je mitropolit Nikolaj.

Nakon liturgije pročitana je Vaskršnja poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja i obavljeno pričešće vjernika.