BiH
0

Mitropolit Nikolaj na Veliku Gospojinu služio u Travniku

FENA
Mitropolit Nikolaj
Mitropolit Nikolaj
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj danas je na veliki pravoslavni praznik Uspenja Presvete Bogorodice u istoimenom hramu u Travniku služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Nakon liturgije je obavljena litija oko hrama i slavski obred. Slavi hrama ove je godine kumovao Marko Ćato iz Viteza.

Vladika Nikolaj je naglasio da je od cijelog ljudskog roda upravo Presveta Bogorodica udostojena najveće blagodati da se kroz nju na ovom svijetu javi Gospod Isus Hristos - drugo lice Svete Trojice.

On je rekao da je Presveta Bogorodica, osim što je rodila Sina Božijeg, bila i svjedok događaja i čuda opisanih u svetom Jevanđelju - Hristovog vaskrsenja, vaznesenja, kao i silaska Duha svetoga na apostole - rođendana novozavjetne Crkve.

„Ona je, kao i apostoli, putovala i propovjedala Jevanđelje, pa je, prema predanju, stigla i na Svetu Goru Atos čija je ona i do danas zaštitnica“, podsjetio je Nikolaj.

Mitropolit Nikolaj je naglasio da zbog svega ovoga „promisao Božija nije bila da onu koja je u utrobi nosila Stvoritelja svega dotakne truležnost, nego je i njeno upokojeno tijelo uzneseno na nebesa zajedno sa besmrtnom dušom, gdje danas prebiva sa svim svetiteljima Božijim“.

„Mi pravoslavni imamo mnogo hramova posvećenih Presvetoj Bogorodici, našoj nebeskoj zastupnici, među kojima je i ova stara svetinja u Travniku. U njima svoje molitve uznosimo Majci Božijoj koja uvijek pritekne u pomoć i moli se za nas u svim prilikama i nevoljama pred Sinom Božijim kojeg je donijela u ovaj svijet“, istakao je vladika Nikolaj.

Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Travniku sagrađen je 1852. godine, a obnavljan 1892., 1924. i 1977. godine. Ikonostas je urađen u duborezu na kome su ikone slikara Romana Petrovića, saopćeno je iz Mitropolije dabrobosanske.