BIRN
0

Mitar Rašević i Savo Todović bit će pušteni na slobodu

FENA
Mitar Rašević i Savo Todović bit će pušteni na slobodu nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH saopćilo da su se za to stekli uslovi, budući da je od izricanja prvostepene presude proteklo devet mjeseci.

"Sada se stiču uvjeti za ukidanje pritvora, ali, cijeneći sveukupno stanje, Sud je odredio da su potrebne mjere zabrane. Radi efektiranja tih mjera Sud mora znati mjesto prebivališta optuženog Todovića, dok za Mitra Raševića imamo te podatke, zato njegovo prisustvo danas nije bilo potrebno", kazao je predsjedavajući Apelacionog vijeća Dragomir Vukoje, navodi se u saopćenju BIRN-a.

Prema odredbama Zakona o krivičnom postupku BiH, poslije izricanja presude pritvor može trajati najduže još devet mjeseci, te ako u tom vremenu ne bude izrečena drugostepena presuda pritvor će biti ukinut.

Nepravosnažnom presudom Suda BiH, 28. februara ove godine Savo Todović je osuđen na kaznu od dvanaest i po godina zatvora, a Mitar Rašević na osam i po godina zatvora za zločine u Foči.

Todović i Rašević proglašeni su krivima za zločine protiv čovječnosti počinjene u Kazneno-popravnom (KP) domu Foča i saučesništvo u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Na ovom ročištu Todović je objasnio da u optužnici i presudi nisu navedeni podaci o njegovom prebivalištu "jer se predao Haškom tribunalu iz Srbije", ali da će, kada bude pušten, živjeti "sa sinom Rankom u njegovom stanu u Foči".

"Ja sam stariji čovjek, sada sam ozbiljan. Svakodnevno primam terapiju zbog stomačnih problema, tako da nemam nikakvu namjeru da bježim. Prihvatit ću sve mjere koje odredite", kazao je Todović.

Apelaciono vijeće također je zatražilo od Todovića da preda Sudu lične dokumente, na šta je on istaknuo da ne posjeduje legitimne dokumente, jer su oni istekli 2000. godine.

Rašević se u augustu 2003. godine predao Tribunalu u Haagu, a Todović je to učinio dvije i po godine poslije.

Obojica su prvobitno optuženi pred Haškim tribunalom, da bi u oktobru 2006. godine u sklopu izlazne strategije, predmet bio upućen u BiH na daljnje procesuiranje.