BiH
0

Misteriozni panoi: "Ko obnavlja sarajevsku žičaru?"

FENA
"Ko obnavlja sarajevsku žičaru?" pitanje je koje s uličnih panoa ovih dana dovodi u nedoumicu građane Sarajeva. Bilbordi nisu samo najava obnavljanja jednog od simbola grada Sarajeva nego i najava za film "Duhovi Sarajeva".

Na danas upriličenoj pres-konferenciji bilo je riječi i projekciji filma i projektu obnove žičare do Trebevića.

Tako nakon dvije godine čekanja na film i mnogo više godina čekanja na žičaru film je dočekan, a sudeći po izjavama gradonačelnice Sarajeva Semihe Boroivac još malo pa će i žičara...

Scenarist filma Enver Puška smatra da dvije godine čekanja na film i nije neki dugi period, neki se filmovi rade po šest godina. Puška smatra da se čekanje odužilo jer ljudi žele pogledati film koji je emotivan, koji govori o prijateljstvu, o vremenu kada nam nisu trebali planeri ni mobiteli da se vidimo s dragim ljudima.

Ovo je prvi igrani film režisera Dejana Radovića, koji je istakao da je osnovna zamisao bila napraviti film u nezavisnoj produkciji i uz pomoć prijatelja. Severina Vučković zvijezda je ovog filma koja je na pres-konferenciji istakla da je sretna što je glumila u ovom filmu s velikim glumcima i divnim ljudima.

Dragan Jovičić je u šali rekao da je već i zaboravio o čemu se radi u ovom filmu te istakao da se nada da će film gledaocima biti zanimljiv.

Nermin Tulić je naglasio da ga je filmu privukla baš činjenica da se u njemu govori o sarajevskoj žičari, istakavši da ga je film vratio u djetinjstvo te da je poželio da Sarajevo ponovo ima svoju žičaru.

Senad Hadžifejzović, jedan od aktera filma, misli da film neće dobiti Oskara, ali će osvojiti srca ljudi.

Gradonačalenica Sarajeva Semiha Borovac govorila je o projektu obnove sarajevske žičare na kojem radi Gradska uprava. Kako je Borovac istakla riječ je o projektu za koji treba više vremena, naglasivši da je značajan dio prostora koji je oko žičare deminiran.

  • I kroz projekt Grada Sarajeva za obnovu žičare i kroz film "Duhovi Sarajava" pokazao se glas javnosti. Putem filma data je podrška projektu obnove žičare. Inače Grad Sarajevo od danas je generelni pokrovitelj filma "Duhovi Sarajeva", kazala je gradonačelnica Borovac.

Osim što daju podršku obnovi sarajevske žičare na inicijativu Severine Vučković ekipa filma se uključila i u dobrotvornu akciju tačnije aukciju na kojoj bi se prodavala lična garderoba i garaderoba iz filma, kako i neki drugi vrijedni predmeti ,a prihod bi bio namijenjen liječenju djevojčice Lune Osmanagić.

Film "Duhovi Sarajeva" pomalo je netipičan za poslijeratnu bosanskohercegovačku kinematografiju. Iako se odvija u poslijeratnom Sarajevu bavi se ipak drugačijim temama – ljudskim snovima.

San dvojice mladića o obnavljanju Trebevićke žičare, kako bi Sarajlijama uljepšali život, bez posebnog ličnog interesa, samo je još jedan dokaz iznimnog duha naših ljudi. Pa i prizori grada slikani su s posebnom pažnjom i željom da se Sarajevo pokaže onakvim kakvim ga vide oni koji Sarajevo istinski vole i osjećaju – zabavnim, modernim, lijepim.

"Duhovi Sarajeva" doživjet će svoju prvu projekciju 22. novembra u Zetri koja će za tu priliku primiti 6.000 gledalaca.

Ulaznice po cijeni od pet KM ljubitelji filma moći će kupiti od 10. novembra. Dio prihoda namijenjen je za obnovu sarajevske žičare.