Cenzura na bh. način
32

"Mislite da je sve dopušteno, a za tren oka ste na lomači"

Klix.ba
"Može li cenzura ušutkati umjetnost?"
"Može li cenzura ušutkati umjetnost?"
U Mediacentru u Sarajevu nedavno je održana debata na temu "Može li cenzura ušutkati umjetnost?" a kao njen dio emitiran je i video prilog u kojem na tu temu govore glumac Feđa Štukan, urednik "Slobodne Bosne" Senad Avdić, scenarist Enver Puška, konceptualni umjetnik Damir Nikšić, pisac Faruk Šehić i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika BiH Admir Mujkić.

Na debati su na ovu temu uz moderiranje novinara Klixa Almira Panjete govorili režiser Bela Tar, reditelj Dino Mustafić, kustosica Dunja Blažević i muzičar Damir Imamović, a prilog koji možete pogledati dodatno je skrenuo pažnju na problem "tihe" cenzure u bh. umjetnosti te na ono s čim su se i učesnici debate složili da je najveći problem u društvima u kojima cenzura nije sistemska poput one u Iranu, Sjevernoj Koreji i drugim totalitarnim režimima - problem autocenzure.

Štukan govori zbog čega je naprasno prekinut rad na sinhroniziranju crtanog filma jer se u epizodi pojavila neprikladna životinja, Šehić govori o tome šta su po njegovom mišljenju tabui u bh. umjetnosti i društvu, pažnju na autocenzuru skreću Puška i Nikšić, dok Mujkić govori o tome kako umjetnici misle da im je sve dozvoljeno, dok ne dirnu u zabranjene teme i završe "na lomači". Avdić tvrdi kako se ni u vrijeme kada je bivši režim kada je bivši režim bio najrepresivniji nije dešavalo da se na brutalan način zabrani neka kulturna manifestacija kao što je to bio slučaj sa nasilnim gašenjem "Queer festivala" u Sarajevu.