BiH
9

Misija MMF-a u Vladi FBiH: Potrebno je na vrijeme donijeti budžete za 2014.

FENA
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar finansija Ante Krajina danas su se susreli s delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju je predvodio šef Misije ove finansijske organizacije Ron van Rooden.

Inače, Misija u BiH boravi radi petog redovnog pregleda po 4. stand-by aranžmanu.

Upućujući Vladi FBiH čestitke na uspješnom 4. pregledu što ga je prihvatio Upravni odbor MMF-a, Van Rooden je ukazao na potrebu da budžeti Bosne i Hercegovine i oba entiteta za 2014. godinu budu usvojeni početkom decembra, kako bi s tom činjenicom bio upoznat Upravni odbor MMF-a na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici krajem tog mjeseca.

Ukazano je i na to da je ovo prvi put nakon rata da je budžet za sljedeću godinu upućen Parlamentu FBiH na izjašnjenje više od mjesec dana prije roka za njegovo donošenje.

Federalni premijer je kazao da je Nacrt budžeta FBiH za 2014. godinu upućen u parlamentarnu proceduru, te da bi se o njemu Zastupnički dom trebao izjasniti 21.11, umjesto, kako je ranije obećano, 12. i 13.11. ove godine.

Nikšić je izrazio nadu da će, unatoč tome, parlamentarci, svjesni značaja donošenja budžeta, na vrijeme usvojiti Nacrt, te potom i Prijedlog budžeta.

Također, premijer FBiH upoznao je goste i s činjenicom da je Vlada u parlamentarnu proceduru, u formi nacrta ili prijedloga, uputila dva seta od ukupno osam zakona čiji je zajednički cilj, s jedne strane, stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta, te, s druge, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Provedbi ova dva strategijska opredjeljenja Vlade FBiH će, istaknuo je ministar Krajina, doprinijeti i Strategijski plan reforme Porezne uprave, također usvojen na sjednici Vlade.

Očekuje se i da se Zastupnički dom na sljedećoj sjednici izjasni i o još jednom strategijski bitnom dokumentu - reformi penzijsko-invalidskog sistema u Federaciji BiH.

Članovi delegacije MMF-a pohvalili su ove aktivnosti Vlade FBiH.

Tokom današnjeg susreta, održanog u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarano je, uz ostalo, i o mogućnosti ekstenzije stand-by aranžmana.

"U prilično turbulentnoj političkoj situaciji uspjeli smo izvršavati zadatke preuzete stand-by aranžmanom, a nadam se da će tako biti i ubuduće", kazao je Nikšić, ujedno izrazivši zahvalnost stručnjacima MMF-a na dosadašnjoj iznimno dobroj saradnji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.