BiH
4

Misija MMF-a u četvrtak dolazi u BiH

FENA
Nikola Špirić
Nikola Špirić
Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u četvrtak započinje desetodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini tokom koje će održati sastanke s državnim i entitetskim vlastima po čijem okončanju će biti saopćeno da li BiH ulazi u novi ili će samo biti reprogramirane rate stand-by aranžmana s MMF-om iz 2009.

Po riječima ministra finansija i trezora BiH Nikole Špirića, eventualno zaključenje novog stand-by aranžmana za BiH bazirat će se na premisi preuzimanja obaveza za nastavak provođenja strukturalnih reformi, a novac iz tog kreditnog sporazuma neće biti trošen za puko pokrivanje budžetskih deficita, javila je Agencija Anadolija.

"Državnom nivou vlasti u BiH stand-by aranžman nije potreban, jer država ima zdrave izvore finansiranja, ali su veliki strukturalni deficiti u entitetskim budžetima. Možda novi stand-by aranžman bude podrazumijevao samo refinansiranje otplate rata za prethodni kredit MMF-a za 2013. i 2014", kazao je Špirić.

On je naglasio kako u četvrtak na sjednici Fiskalnog vijeća BiH očekuje od premijera i ministara finansija FBiH i RS-a informaciju o „ulaznim parametrima entiteta za aranžman s MMF-om“.

BiH je u julu 2009. sklopila trogodišnji stand-by aranžman s MMF-om od oko milijardu eura i s godišnjom kamatnom stopom od oko 1,35 posto.

Aranžman je imao za ciljeve smanjenje budžetskih deficita, oganičenje politike plaća, podršku likvidnosti banaka u BiH, osiguranje vanjskih izvora finansiranja i intenziviranje reformi u oblasti socijalne zaštite i osiguranje održivosti penzionog sistema.

Povučeno je pet tranši, a otplata prve rate aranžmana počinje 2013. što će u i dalje lošim ekonomskim i fiskalnim uvjetima predstavljati značajno opterećenje za budžete oba entiteta u BiH.