Zaključak okruglog stola
0

Misija međunarodne zajednice pred slomom

FENA
Misija međunarodne zajednice u BiH, očitovana kroz rad OHR-a i prisustvo specijalnog predstavnika Evropske unije, nalazi se pred slomom, ocijenili su Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI), Hrvatsko narodno vijeće u BiH (HNVBiH) i Srpsko građansko vijeće - Pokret za ravnopravnost BIH (SGV-PRBiH) na okruglom stolu održanom u povodu 60. obljetnice Deklaracije o ljudskim pravima.
  • Ona nije uspjela da za proteklih 13 godina osposobi strukturu državne vlasti u našoj zemlji. Sadašnja državna administracija nije kadra da preuzme i izvrši obaveze koje proizilaze iz međunarodnog javnog prava, navodi se u današnjem saopćenju ove tri nevladine organizacije.

Razlog tome one vide u tome što su predstavnici međunarodne zajednice pretpostavljali i još uvijek pretpostavljaju dnevnopolitičke razloge Ustavu BiH i međunarodnim konvencijama.

  • Umjesto da osiguravaju dosljedno provođenje ustavnih normi i međunarodnog prava, oni se koncentriraju na dogovore lidera vladajućih političkih stranaka, ne uviđajući da su ti njihovi dogovori nerijetko protivni odredbama ustavnog prava i duhu međunarodnih konvencija, kaže se u saopćenju.

VKBI, HNV i SGV-PR ističu da međunarodna zajednica takvim ponašanjem de facto lokalne političke lidere amnestira od ustavne odgovornosti, i time omogućava da se entiteti izdignu iznad države Bosne i Hercegovine, onesposobljavajući je da funkcionira kao suverena država i subjekat međunarodnog prava.

Smatraju da bh. građani kroz svoju svakodnevnu muku uviđaju da se njihovom zemljom širi bespravlje i samovolja, što dovodi do rezigniranosti i apatije kod običnih ljudi, i do gubitka vjere u vlastitu državu i njenu sposobnost da im osigura i zaštiti čak i ona elementarna ljudska prava.

  • Stoga plediramo za odgovornu i djelotvornu ulogu međunarodne zajednice u izgradnji države Bosne i Hercegovine, u kojoj će ljudi moči živjeti prema načelima Deklaracije o ljudskim pravima iz 1948. godine, poručuju VKBI, HNVBiH i SGV-PR BiH.