BiH
0

Mišić: U RS-u se najviše krši pravo na rad i zarađenu plaću

FENA
U RS-u se najviše krše pravo na rad i zarađenu plaću, upozorila je u četvrtak Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS-a.

Navela je da su i provedena istraživanja pokazala da se u RS-u najviše krše radnička prava, kao i pravo na zdravstveno i penziono osiguranje.

Naglasila je da su sva ta prava “lijepo regulirana” zakonima koji su proevropski orijentirani, ali praktično njihova primjena je ono što je remetilački faktor koji utiče na poziciju radnika od kojih veliki broj živi na ivici bijede.

To su isključivo, ukazala je Mišić, radnici koji rade u privredi, koji su najslabije plaćeni u RS-u.

“Oni su ti koji su najugroženiji i kada su u pitanju njihova prava i osnovno pravo na plaću”, rekla je predsjednica Saveza sindikata RS-a.

"Oko 205.000 radnika u privredi RS-a nema nijedan razlog da slavi Međunarodni praznik rada - 1. maj, jer se nalaze u katastrofalno lošoj poziciji", kazala je Mišić i dodala da se prosječna plaća koja u RS-u iznosi 724 KM, ne odnosi se na ove radnike čija su prosječna primanja oko 445 KM.

“Ako znamo da je najniža plaća 250 KM, da je iznos sindikalne potrošačke korpe 1.600 KM onda je jasno da ovi radnici žive izuzetno loše i da su najlošije plaćeni radnici u RS-u", rekla je Mišić u četvrtak novinarima u Banjoj Luci.

Istakla je da sindikat ne može učiniti više za njihova prava, jer se radnici plaše da dignu svoj glas iz straha da će izgubiti bilo kakav posao.

“Imamo prebukirano tržište radnom snagom i poslodavce koji kažu – ako nećeš da radiš da ću te otpustiti, jer ima toliko njih koji čekaju”, kazala je Mišić navodeći da je potrebna široka podrška vlasti, prije svega inspekcije, da što bolje i efikasnije radi svoj posao.

Navodeći da nije sve i na poslodavcima, Mišić je kazala da se od države očekuje da stvori dobar privredni ambijent.