BiH
12

Mišić nakon sastanka sa Bosićem: Reformska agenda vodi u provaliju

Klix.ba
Ranka Mišić
Ranka Mišić
Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je nakon sastanka sa predsjednikom SDS-a Mladenom Bosićem da put kojim su RS i FBiH krenule nije put koji rješava probleme, nego put koji vodi u provaliju.

Razgovor predstavnika sindikata i SDS-a uslijedio je nakon što je u petak Predsjedništvo Saveza sindikata pozvalo predsjednike stranaka i klubova poslanika u Narodnoj skupštini RS na razgovor o reformskoj agendi, sa akcentom na tržište rada i socijalne i ekonomske reforme.

Mišić je rekla da je agenda spisak obaveza BiH ispostavljenih od međunarodnih finansijskih institucija kako bi se dobile pare za budžete na svim nivoima u BiH.

"Tražili smo otvoreno da nam kažu šta je agenda, šta donosi građanima, nezaposlenima, penzionerima, šta znači za radnika koji nije dobio 15 plata i ima sedam godina neuvezanog staža, šta će donijeti za radnika koji radi za 370 KM i za ženu koja radi, a namjerava da rodi dijete", upitala je Mišić.

Strah od smanjenja radničkih prava

Ona je istakla da svi očekuju da bude bolje, ali da agenda traži zakone koji će zaštititi investitore, a da to nije sreća za radnike i za penzionere.

"Riječ je o setu zakonskih rješenja koja će umanjiti prava svakom od kategorija na koje se odnose. Ako se desi donošenje zakona o radu, sigurno je da će biti smanjena radnička prava", naglasila je Mišić.

Ona je istakla da ne želi da se desi donošenje zakona o radu kao u FBiH, te da zbog toga sindikat vodi razgovore sa parlamentarnim strankama u RS.

Predsjednica Saveza sindikata je navela da u BiH ne mogu da se primjenjuju rješenja kao u EU, jer je u evropskim zemljama satnica 12 eura, a u BiH nešto više od jedan euro.

"Ovo je užasno težak trenutak za radnike i građane, opravdan je strah da put kojim smo krenuli nije put koji rješava probleme, nego put koji vodi u provaliju", naglasila je Mišić.

Bosić je rekao da je predlaganje reformi ustvari plod ucjena od MMF-a i međunarodne zajednice koja traži reforme kako bi dala nove kredite.

"Mi nismo protiv donošenja novih zakona, ali to treba raditi u dogovoru s onima koji su zainteresovani. SDS neće podržati nijedan zakon koji se tiče radnika, ako Savez sindikata ne učestvuje u njegovom donošenju i ako je to evidentno protiv interesa radnika", rekao je Bosić.

On je kazao da prije zakona o radu mora profunkcionisati pravna država i borba protiv kriminala i korupcije.

"Zalažemo se za reforme, one moraju biti poštene, prioritet je vratiti ili ući u trag parama koje su isisane iz budžeta, a zakonska rješenja moraju biti rezultat dogovora socijalnih partnera", rekao je Bosić.

Sastanku u Domu sindikata je prisustvovao i predsjednik Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS Vukota Govedarica.

Agenda: Tržište rada

U dijelu reformske agende u vezi sa tržištem rada navedeno je da postojeći zakoni o radu u značajnoj mjeri više ne odražavaju društvene i ekonomske odnose u BiH, da su u pojedinim odredbama kontradiktorni sa drugim propisima, nejasni i nedovoljno fleksibilni.

Vlasti u BiH obavezale su se kroz agendu da će vlade poboljšati zakone o radu, kako bi se povećala fleksibilnost radnih uslova, zaposlenje na pola radnog vremena i omogućilo određivanje plata na osnovu vještina, kvalifikacija, nivoa iskustva i učinka.

U FBiH je novi zakon o radu usvojen, dok se u RS donošenje novog zakona o radu najavljuje do kraja godine.

Pored navedenog, u agendi je kao značajan potencijal BiH označena radna snaga za koju se naglašava da trenutno nije dovoljno iskorištena.

"Niska stopa aktivnosti radno sposobnog stanovništva i visoka stopa nezaposlenosti ograničavaju mogućnosti razvoja", istaknuto je u agendi.

Da bi se smanjili troškovi rada, privukli investitori i više ljudi zaposlilo u formalni sektor neophodno je značajno smanjenje doprinosa socijalne zaštite. Agendom je propisano da je to moguće samo uz obezbjeđenje dodatnih sredstava za vanbudžetske fondove.

Vlasti su pristale da će raditi i na obeshrabrivanju rada u sivoj ekonomiji, uključujući sprečavanje prijava nižeg dohotka kao osnove za obračun i plaćanje poreza i doprinosa. U isto vrijeme, entiteti će pojačati svoje inspekcije rada i povećati kazne za kršenje zakona o radu.