BiH
2

Mišić: MMF je promijenio politiku, više sluša glas sindikalaca

FENA
Ranka Mišić
Ranka Mišić
Osjeti se doza fleksibilnosti u politikama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), tvrdi predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske (RS) Ranka Mišić i ocjenjuje da je to promjena u odnosu na ranije vrlo oštre i zatvorene politike koje je provodila ta međunarodna finansijska institucija.

Ispostavilo se, tvrdi ona, da te politike nisu dale očekivane rezultate, već, naprotiv, da su oštri rezovi u konsolidaciji finansija, ustvari, doveli do povećanja stope nezaposlenosti i pada BDP-a, odnosno kupovne moći građana.

"Takvo ponašanje, upravo, imamo na ovim prostorima", kazala je Mišić, nakon razgovora s prvom zamjenicom generalnog direktora MMF-a Nemat Shafik.

Mišić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci istakla da je MMF "promijenio i politiku u smislu slušanja glasa sindikalaca".

"Jako nam je važno da ćemo imati i dalje priliku da, prije ugovaranja aranžmana s MMF-om, i sindikat bude taj s kojim će se razgovarati o tome kakav bi taj aranžman trebao da bude u BiH, odnosno u RS-u", dodala je ona.

Razgovarano je i o efektima globalne ekonomske krize na BiH te budućim izazovima, kao i ulogama finansijske podrške MMF-a, ali i visokoj stopi nezaposlenosti i kako je smanjiti.

"Sindikat je upoznao MMF da je Vladi RS-a nudio neka moguća rješenja, kao sastavni dio Ekonomske politike, ali nismo, nažalost, dobili podršku i nastavit ćemo da se borimo za ono što mislimo da bi bilo dobro uraditi", kazala je predsjednica Saveza sidnikata RS-a.

Naglašeno je i da se mora jačati socijalni dijalog.

Mišić je ponovila da se Sindikat ne slaže s nekim politikama MMF-a, te da nije dobro uslovljavanje određenih mjera pri dogovorima o stand-by aranžmanu.